• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
minuten lezen

Siergrassen border aanleggen

Heb je het gevoel dat het gras altijd groener is in de tuin van de buren? Niet voor lang meer, want met het aanleggen van deze border bestaande de mooiste grassoorten is in jouw tuin het gras zéker weten altijd het groenst! Grassen zijn statig, maar kunnen al snel een statische uitstraling aan je tuin geven. Ze worden door tuinontwerpers vaak gebruikt om structuur aan te brengen in een border. Wanneer je een border met alleen maar grassen aanlegt kan de structuur al snel verloren gaan, combineer grassen daarom met vaste planten met smalle lange bladeren en heester met kleine bladeren voor een mooi evenwicht in je border. Wat inspiratie nodig? In deze blog een lijst met tuinplanten en een voorbeeld van een border met siergrassen. Laat er geen gras over groeien en ga aan de slag!

Ben je toch op zoek naar een ander soort border? Geen probleem, wat dacht je van een eetbare border of een zonnige border?

Tuinplanten voor een siergrassen border

Om jouw border met verschillende grassoorten tot een succes te maken hebben we een lijst met tuinplanten samengesteld die je kunt mixen en matchen voor het mooiste resultaat.

EEN KLEIN ADDERTJE ONDER HET GRAS
Heb je last van hooikoorts? Dan is een grassentuin misschien niet de beste keuze voor jou. Pollen van grassen komen ook uit siergrassen. Bij een verkeerde wind zit je in de tuin te snotteren en dat is vast niet helemaal wat je voor ogen hebt bij ‘genieten in de tuin’.

PLANTDICHTHEID PER M²
Hiermee geven we aan hoeveel planten er van dat soort ongeveer nodig zijn om één vierkante meter border op te vullen. Zo kun je ongeveer inschatten hoeveel je er van nodig hebt.

LATIJNSE
NAAM
NEDERLANDSE
NAAM
PLANTDICHTHEID
PER M²
STAND-
PLAATS
Festuca glauca Blauw schapengras 7
Crocosmia Montebretia 6
Imperata cylindrica Japans bloedgras 6
Calamagrostis acutifolia Struisriet 4
Carex soorten Zegge 5
Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ (klein)lampen-poetsersgras 7
Pennisetum alopecuroides Hameln’ (groot)lampen-poetsersgras 4
Liriope muscari Graslelie 9
Allium tuberosum Sierui 8
Kniphofia Vuurpijl 2-4
Hemerocalis Daglelie 8
Molinia caerulea ‘Moorhexe’ Pijpenstrootje 6
Stipa Vedergras 8
Euonymus japonicus ‘Bravo’ Kardinaalshoed 1-2
Miscanthus sinensis Chinees riet 6
Hakonechloa macra Japans siergras 7
Eremurus himalaicus Naald van Cleopatra 4-5

TIP! Kies bij een border met siergrassen niet voor een combinatie van tuinplanten met grote bladeren, deze zorgen ervoor dat de grassen naar de achtergrond verdwijnen.

Tuinplanten voor een siergrassen border

Voorbeeld van een siergrassen borden

Hoe breng je de verschillende tuinplanten uit de lijst hierboven mooi samen en zorg je voor een goede balans tussen siergrassen en vaste planten? Hieronder zie je een voorbeeld borderplan, welke je als inspiratie voor jouw eigen siergrassen border kunt gebruiken.

TUINPLANTEN IN DIT VOORBEELD
1. 2x Crocosmia (Montebretia), zon/ halfschaduw
2. 1x Calamagrostis acutifolia (Struisriet), zon/ halfschaduw
3. 3x Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ (Lampenpetsersgras), zon/ halfschaduw
4. 1x Euonymus japonicus ‘Bravo’ (Kardinaalshoed), Halfschaduw
5. 2x Eremurus himalaicus (Naald van Cleopatra), zon/ halfschaduw
6. 2x Allium tuberosum (Sierui), zon/ halfschaduw
7. 1x Hemerocallis ‘Stella d’Oro’ (Daglelie), zon
8. 2x Hemerocallis ‘Sammy Russel’ (Daglelie), zon
9. 10x Festuca glauca (Blauw schapengras), zon/ halfschaduw
10. 3x Liriope muscari (Graslelie), Halfschaduw
11. 4x Imperata cylindrica (Japans Bloedgras), Zon/ halfschaduw
12. 2x Carex morrowii (Zegge), Halfschaduw

TOCH IETS MINDER GROOTS?
Dit voorbeeld heeft een oppervlakte van 2 m². Heb je wat minder ruimte of wil je een siergrassen border in je voortuin aanplanten? Maak het voorbeeld op maat door minder planten te kiezen en deze naar jouw wens samen te stellen. Ook in plantenbakken of grote bloempotten kun je aan de slag met deze mix van vaste tuinplanten en siergrassen.

Een siergrassen border indelen en aanleggen

Door met verschillende soorten tuinplanten te werken (vulplanten, structuurplanten en eyecatchers) zorg je voor de juiste dynamiek in je border. Wil je hier meer over te weten komen en stap voor stap lezen hoe je het aanleggen van een border het beste kunt aanpakken? Lees de blog ‘Een border aanleggen in 5 stappen’ en ga aan de slag!

Onderhoud van je siergrassen border

Laat er geen gras over groeien en houd je siergrassen border goed in de gaten, vooral wanneer deze net is aangelegd. Vers aangeplante tuinplanten kunnen namelijk snel verdrogen. Een paar andere tips voor het onderhoud van deze border:

  • Alle grassoorten die bruin worden in de winter snoeien tot 15 centimeter boven de grond. De soorten die groen blijven in de winter hoef je niet te snoeien.
  • Laat de siergrassen staan in het najaar. Ook als deze niet meer groen zijn kunnen deze zorgen voor een leuke sfeer in de tuin in het najaar.
  • Wist je dat gedroogde siergrassen ook heel mooi zijn in droogboeketten? Hergebruik de grassen als decoratie in huis wanneer je deze gaat afknippen in de winterperiode.
  • Carex-soorten kunnen gaan woekeren, deze kun je af steken in de winterperiode om dit te voorkomen.

Alle planten voor het aanleggen van een eetbare border in jouw tuin zijn verkrijgbaar bij Intratuin. Je vindt ze in onze winkels, vraag onze specialisten om advies.

BENODIGDHEDEN VOOR HET AANLEGGEN VAN DE BORDER

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *