• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
boom, slak, slakken, mos, boomschors
minuten lezen

Slakken in je tuin bestrijden

Ziekten en plagen in de tuin kunnen flink roet in het eten gooien. Eén van de veelvoorkomende problemen zijn slakken. Slakken die gaten in de bladeren van je mooie planten eten, kunnen je stemming flink bederven. Gelukkig zijn er een aantal beschermingsmiddelen en oplossingen voor het bestrijden van slakken.

 

Het zijn voornamelijk de naaktslakken die de verwoesting aanbrengen. Natuurlijk lust de slak met het huisje – de gewone tuinslak – ook wel wat lekkers uit de tuin. Maar zij krijgen vaak de schuld van wat de naaktslakken hebben aangericht. Naaktslakken zijn echt een nachtmerrie voor tuinliefhebbers. Vooral op vochtige, schaduwrijke plekken voelen slakken zich in hun element. Daarom verschijnen ze vaak na een regenachtige periode of na een warme vochtige zomerse nacht. Slakken zijn echte plantenliefhebbers en eten het liefste jonge frisse groene blaadjes. Maar ook tuinafval en jonge zaailingen zijn favoriet. Een zaailing is een uit een zaad opgekweekte plant. Bij jonge zaaiingen moet je denken aan gezaaide groenteplanten, eenjarige planten en kruidenplantjes. De meest geliefde plant van de slak is de hosta. Er zijn ook hosta’s die minder geliefd zijn bij de slak, dat zijn de rassen met dikker blad. Zoals de Hosta Tardiana ‘Halcyon’. Met deze tips kun je slakken bestrijden:

• Slakken zijn pas actief als het donker wordt. Je kunt ze dan met een zaklamp opsporen en eigenhandig de tuin uitwerken. Plaats ze ergens anders terug in de natuur. Dit is de meest milieuvriendelijke manier, maar is wel tijdrovend. En je weet natuurlijk nooit of je alle slakken te pakken hebt.

• Slakken kruipen niet graag door droge of scherpe materialen. Strooi rond de plant een randje van ongeveer 5 cm breed van één van de volgende producten: grind, cacaodoppen, zaagsel, hulstbladeren, fijngemaakte eierschalen of houtas. Ook gazonranden houden de slakken op afstand.

• Slakken zijn verder dol op bier! Vul een slakkenval met bier. De slakken kruipen in het valletje, maar komen er niet meer uit doordat ze ‘dronken’ worden. Je kunt ook zelf een slakkenval maken door jampotjes met bier in te graven. Zorg ervoor dat er een rand van ongeveer 1 cm boven de grond uitkomt, zodat andere insecten er niet inlopen.

• Er zijn ook biologische en milieuverantwoorde anti-slak middelen bij ons te koop.

Milieuvriendelijk bestrijden van slakken

De meest milieuvriendelijke manier voor het bestrijden van slakken is het overige leven in de tuin te gebruiken. Het ecosysteem van de tuin hoort in balans te zijn, dan heb je geen plagen en overlast. Dit ecosysteem help je op gang met bijvoorbeeld een insectenhotel voor de vlinders, bijen, kevers en vliegen die voor verstuiving zorgen. Vogelhuisjes voor de beschutting van de vogels in de tuin. Maar ook composthopen en bladeren voor egels. Een vijver of waterpartij zorgt voor een fijne plek voor padden en kikkers. Egels, padden en kikkers eten graag naaktslakken, vogels vinden de grote naaktslakken te taai en slijmerig, dus die gaan voor de huisjesslakken. Dus door deze dieren een plekje in de tuin te gunnen, wordt de slakkenoverlast vanzelf minder. Een aantal tips:

– Egels gebruiken stapels takken en bladeren als woon- en schuilplaats, zowel in de zomer als in de winter.

– Vogels zoeken beschutting om te schuilen en om te broeden. Een dichte haag of hoge struiken zijn daarom ideaal.

– Kikkers en padden houden van water, dus een vijver in de tuin doet wonderen. Zorg ervoor dat de vijver een glooiende oever heeft – een helling die doorloopt onder water – zodat ze er gemakkelijk in en uit kunnen. Naast een vijver hebben kikkers en padden behoefte aan vochtige en schaduwrijke plekken in de tuin. Kikkers overwinteren in de vijver, terwijl padden liever voor een stapel stenen, hout of bladeren kiezen.

Wil jij weten welk product voor jou geschikt is? Vraag dan onze specialisten in de winkel voor advies.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Help het om koffieprut rond een plant te strooien? Slakken schijnen daar niet van te houden.

 2. Avatar

  van alles heb ik geprobeerd, maar niets hielp. Totdat ik een plastic flesje half doorsneed, die ingroef en vulde met een flesje pils…

  veel, heel veel slakken heb ik inmiddels gevangen, het naarste was om het weg te gooien wat een nogal vies werkje was.

  dit jaar ga ik al vroeg een flesje pils eraan wagen.

 3. Avatar

  Slakken zijn een belangrijke voedselbron voor egels. Bovendien zijn ze voor de natuur nuttig, zo dragen ze bij aan het verteringsproces en zorgen er zo voor dat voedingsstoffen opnieuw in de bodem terechtkomen. Ik maak me dan ook niet druk om happen uit blad, en zie de natuur juist als voedselbron voor dieren die weer door andere weer opgegeten worden. Gewoon zoals de natuur bedoeld is. De mens wil alles altijd zo ´perfect´ hebben, maar is zelf verre van perfect. Een ander voorbeeld is brandnetel, die willen heel veel mensen niet in de tuin, terwijl hij zeer belangrijk is voor diverse soorten vlinders. Hoe wij onze tuin inrichten wordt steeds belangrijker met oog op steeds minder algemeen groen. Het één willen we wel, het andere niet. en zo creëren we onze eigen natuur waar alles uit evenwicht raakt, want het één kan juist niet zonder het andere.

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   23 mei 2019, 15:32 / Beantwoorden

   Hi Tom, wat een mooi en goed verhaal. Je hebt inderdaad helemaal gelijk, een tuin hoeft niet helemaal perfect te zijn. Heb je onze blogs over biodiversiteit al eens gelezen? Daar vertellen we nog meer over wat verschillende soorten dieren en planten voor je tuin betekenen. Ook geven we tips hoe je zelf kunt zorgen voor meer biodiversiteit in de tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *