• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
pannenkoekplant, pannenkoekplantje, pannenkoekstekjes, stekken, stekjes, raam, bamboe, tafel, reageerbuisjes, reageerbuizen
minuten lezen

Stekken van kamerplanten

Maak van je woonkamer een mini-orangerie met uitbundig veel groen om je heen. Grote bladeren of juist hele fijne sprietjes, vetplanten en exotische planten. En hoe tof is het om deze planten zelf te stekken? Want geloof ons, stekken is veel makkelijker dan je denkt en heel leuk om mee aan de slag te gaan. Zodra jouw favoriete plant een jong takje/uitloper heeft knip je deze gewoon af. Zet dit takje in een glaasje water zodat de wortels flink kunnen groeien. Dit ziet er ook nog eens heel leuk uit! Óf kies ervoor om het stekje gelijk in de aarde te zetten, dit werkt het beste bij vetplanten en cactussen. Als het plantje groot genoeg is kun je hem in een grotere pot overplanten.

De perfecte stekmethode verschilt per plantje. Vraag onze medewerkers in de winkel hoe je jouw lievelingsplant het beste kunt stekken.

Deze planten kun je makkelijk stekken

Aan de slag met stekken van de Graslelie

 1. De stek krijg je door een jong plantje, die aan de stengel van de plant groeit, af te knippen.
 2. Zet dit kleine plantje op water.
 3. Als het plantje genoeg wortels heeft gemaakt kan je hem overplanten naar aarde.

Aan de slag met stekken van de Saxifraga

 1. De stek krijg je door een jong plantje, die aan de stengel van de plant groeit, af te knippen.
 2. Zet dit kleine plantje op vochtige aarde.
 3. Als het plantje gegroeid is kan je hem overplanten naar een grotere pot.

Aan de slag met stekken kindje op moeders schoot

 1. Snijd een volwassen blad inclusief het kindje dat boven het blad zit af met ongeveer 2 cm steel.
 2. Plant de stek diep in het potje met vochtige aarde en doe er een plastic zakje overheen.
 3. Als het plantje gaat groeien kan je hem verplanten naar een grotere pot.

Aan de slag met stekken van de bladcactus

 1. De stek krijg je door met een scherp mes op het smalste deel van een lid een stukje van ongeveer 10cm af te snijden.
 2. Laat de stek vier dagen drogen en zet hem dan rechtop in een potje met droge cactusgrond.
 3. Geef ze weinig water.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  hoe stek ik een chinees lantaarnplantje?
  vroeger groeiden er bolletjes aan deze plant, die duwde je dan in de aarde en het groeide lekker verder..maar aan deze lantaarnplantjes komen geen bolletjes!

  • Intratuin

   Een Chinees lantaarnplantje kun je op twee manieren stekken. Als eerste moet je een te lang geworden stengel afknippen. Deze kun je vervolgens in vochtige potgrond zetten of in een glas water. Als je hem in de potgrond plant is het belangrijk dat je de grond vochtig houdt, maar niet te nat. Hij gaat dan vanzelf wortelen. In het glas met water zal hij ook vanzelf wortels gaan ontwikkelen. Dit gebeurt net onder de oksel van het blad. Nadat de stengel een paar worteltjes heeft gekregen kun je hem in de aarde planten. Ook dan is het weer belangrijk dat je de grond goed vochtig houdt maar niet te nat. Hier houden ook volwassen lantaarnplantjes van. Succes Pascalle met het stekken van je plantje!

 2. Avatar

  Goede middag,

  ik vroeg mij af of jullie de vaasjes waarin de stekjes in staan op de foto ook verkopen?

  • Intratuin

   Hi Femke, het sfeerbeeld is een beeld van vorig jaar. Helaas is die niet meer via onze website verkrijgbaar. Wellicht dat de vestiging bij jou in de buurt ze nog heeft, maar dat kunnen wij helaas niet controleren. Je kunt dan het beste contact opnemen met jouw vestiging https://wwww.intratuin.nl/winkels. Succes!

 3. Avatar

  Goedenavond,

  Verkopen jullie ook Airplants/luchtplantjes ( Tillandsia’s ) in de vestiging Numansdorp?

  Gr Barbara Goudswaard

 4. Avatar

  Geacht intratuin team.
  Kan ik ook een lipstikplant stekken? En zo ja hoe?
  Alvast hartelijk dank.
  Met vriendelijke groet

  • het inspiratieteam

   Hoi Bea, de Lippenstiftplant kan in het voorjaar veilig binnenshuis worden gestekt. Gebruik stekjes van ongeveer zeven centimeter. Verwijder alle bladeren behalve het groeipunt. Snij de stekken schuin af en doop ze in stekpoeder. Daarna stek je ze. De grondtemperatuur moet boven de 20 graden en afgedekt met plastic of glas om de luchtvochtigheid hoog te houden. De plant kan ook in het voorjaar worden gescheurd. Veel succes!

 5. Avatar

  Hoe stek je aloë vera planten kan dat ook?

  • het inspiratieteam

   Hoi Trudy, Aloë kan op verschillende manieren vermeerderd worden. Vaak vormt de plant uitlopers aan de basis, die soms zelfs al eigen wortels vormen. Ook uitlopers op een steel hoger in de plant komen voor. Deze uitlopers kunnen met een scherp mes losgesneden worden. De beste tijd hiervoor is juli of augustus. De stekken mogen daarna enkele dagen indrogen. Het is ook mogelijk stekken te nemen van de bladeren. Nadat het te stekken blad op het dikste deel is doorgesneden moet het te stekken bovenstuk enkele weken indrogen. Zodra de snijwond na enkele weken afgedicht is met wondweefsel kan de stek opgepot worden. Succes!

 6. Avatar

  vraagje ik wil graag mijn plant ook in een glazen vaas doen maar hoe krijg ik alle aarde tussen de wortels vandaan? zonder de wortels te beschadigen

  • het inspiratieteam

   Hi Melissa, je kunt de aarde eerst zoveel mogelijk proberen te verwijderen met je vingers. Daarna kun je de wortels voorzichtig afspoelen onder de kraan of in een bak met water. Succes!

 7. Avatar

  Hoi, kunnen jullie mij vertellen of een stekje van de olifantsoor het beste eerst op water kan of meteen in de aarde? Bedankt!!

  • het inspiratieteam

   Hoi Tosca, je kan een olifantsoor het beste in een plastic zak met licht vochtige grond neerzetten. De plastic zak houd de luchtvochtigheid op peil en zo kan die lekker groeien!

 8. Avatar

  Goedemiddag,
  Hoe stek ik een Japanse vingerplant het beste? Ik heb begrepen dat dit een proces is met folie, maar ik betwijfel of dit ook geldt voor mijn Japanse vingerplant die binnen wordt gehouden.
  Bedankt!
  Groetjes,
  Esmeralda

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   24 mei 2019, 10:43 / Beantwoorden

   Hi Esmeralda, een Fatsia stekken is inderdaad een lastig klusje. Je kunt een stengel met blad afsnijden en deze in het water hangen. Hij zal dan vanzelf kleine worteltjes gaan aanmaken. Daarna kun je hem in de grond zetten en als je geluk hebt zal hij vanzelf gaan groeien. Dit zal niet in de vorm zijn waarop de moederplant groeit, maar meer in de vorm van een kerstboom. Succes!

 9. Avatar

  Ik heb een bekerplant die ondertussen een paar meter lang is met veel bekers. Kan ik deze plant stekken?

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   24 mei 2019, 10:04 / Beantwoorden

   Hi Ineke, ja dat kan zeker, maar het is wel een uitdaging! Het kan het hele jaar door maar het beste is in januari of februari. Je kunt en stengel 10 tot 15 cm van de plant af knippen. Haal alle bladeren eraf tot je alleen de twee bovenste bladeren over hebt. Het beste is om in de stengel twee kleine sneetjes te maken zodat hij sneller wortels zal gaan vormen. Dip dit vervolgens in stekpoeder en zet de stek in gesneden levend veenmos. De beste temperatuur is 26 graden, maar minstens 21 graden is voldoende. De grond moet je continu vochtig houden met kalkvrij water. Je kunt het beste regenwater gebruiken. Binnen ongeveer vier weken zou je stek moeten gaan groeien, succes!

 10. Avatar

  Hallo,
  Ik heb een Philodendron (sell. Atom) bij jullie gekocht. Ik zag namelijk dat jullie deze plant in een vaas hadden staan met water (zonder aarde dus). Dit wilde ik ook graag zelf doen, maar hoe kan ik dit het beste aanpakken?

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   5 juni 2019, 14:47 / Beantwoorden

   Hallo Sharon, door al het grond weg te spoelen met water blijven de wortels over. Als je deze dan in het water zet komt het helemaal goed. Zorg er voor dat alle wortels onderwater staan en ververs zo nu en dan het water. Succes!

 11. Avatar

  Goedemiddag!

  Ik zou heel graag mij stelitzia plant willen stekken. Gewoon in water totdat de stek wortels heeft en dan potten of moet het op een andere manier ?:)

  • het inspiratieteam

   Hoi Leonie, je kan een Strelitzia wel stekken alleen niet door hem in het water te zetten. Je moet een nieuwe scheut van de Strelitzia uitgraven (met wortels). Wanneer je dit hebt gedaan kan je de nieuwe scheut van de moederplant af scheuren of met een scherp mesje afsnijden. Het is dan wel belangrijk dat je niet al teveel wortels beschadigt dus dit zul je erg voorzichtig moeten doen. Je kan eventueel nog wat stekpoeder doen op de plek van de wond waar je de plant hebt afgesneden/gescheurd. Het stekje plaats je in de aarde, deze geef je de eerste paar dagen geen water. En dan afwachten.. Succes!

 12. Avatar

  Ik heb een tetrastigma voinierianum en wil die graag stekken. Zou je me kunnen vertellen hoe ik dat het beste kan doen?
  Mvg Alette

  • het inspiratieteam

   Hoi Alette, Je kan deze plant stekken door een nieuwe zijtak met blad eraan van de moederplant af te knippen en in de grond te zetten. Binnen een maand zou dit plantje dan wortels moeten hebben! Succes!

 13. Avatar

  Hai Intratuin!
  Hoe stek ik een zigzagplant? Ben heel benieuwd!

  • het inspiratieteam

   Hoi Mandy! Een zigzagcactus kan je vrij makkelijk stekken. Je snijd een blad een paar cm boven de grond af (de moederplant loopt daar vanzelf weer uit). Het blad kan je in stukken van 5 cm snijden. Laat de stekjes een paar dagen drogen en stop ze dan in een mengsel van zand en aarde met de onderkant van het blad naar onderen, anders zullen ze niet gaan groeien! Geef de stekjes om de 2 weken een scheutje water, dan zullen er vanzelf kleine blaadjes ontstaan. Succes!

 14. Avatar

  Hallo Intratuin,
  Wij hebben een olifantsoor plant die groeit als kool. Hij heeft een nieuw stammetje gemaakt en bijna elke 2 weken zien we weer een nieuw blad. De laatste weken groeit hij wat minder hard (winter?). Een tijd geleden kwamen er ook wat baby plantjes bij die we gestekt hebben. We hebben ze eerst in het water gezet om +\- 5cm wortels te laten groeien. Helaas nu ik hem uit het water in een pot gezet heb gaat de plant hangen. Wat gaat er mis? Het zijn al best grote stekjes (de steel heeft 4 vertakkingen van zo’n 20 cm en bladeren van 6×5 cm). In het water deden ze het zo goed. Maar in de grond lijken ze niet verder te willen groeien. Kunnen jullie mij helpen?
  Groetjes, Evi en P.S. hoe komt het dan planten in het water kunnen groeien/leven maar je een plant in de grond teveel water kunt geven..?

  • het inspiratieteam

   Hoi Evi,
   Een Alocasia is erg moeilijk te stekken. Dit doe je door het stekje aan de moederplant te laten groeien en hier vanaf te halen wanneer deze voldoende wortels heeft. Vervolgens moet je hem niet in het water zetten maar gelijk in zijn eigen potje met aarde, anders is de verandering te groot en zullen de wortels zich niet meer thuis voelen in de aarde. Je moet hierbij dus heel erg veel geduld hebben en dan is het nog de vraag of het lukt. Succes!

 15. Avatar

  Aan de slag met stekken van de bladcactus

  De stek krijg je door met een scherp mes op het smalste deel van een lid een stukje van ongeveer 10cm af te snijden.
  Laat de stek vier dagen drogen en zet hem dan rechtop in een potje met droge cactusgrond.
  Geef ze weinig water.
  _________________________________________________________________________

  Ik wil als liefhebber van bladcactus diverse soorten Epiphyllum opmerken dat stekken in cactusgrond welliswaar goede resultaten geeft. Echter cactusgrond is gebaseerd op de behoeften van de woestijn cactus. De bladcactus daarentegen is een subtropische cactus welk van nature groeid in sub-tropisch regenwouden in holle bomen in de half-schaduw. Planten die net als de bladcactus als Epifyt groeien op andere planten en bomen, zijn de Orchideën, varens, Monstera, Scindapsus, en zo meer. Deze planten hebben meer aan Orchidee grond-mix wanneer ze uitgroeien tot volwassen planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *