Laden..
De taxuskever bestrijden en herkennen

De taxuskever bestrijden en herkennen

Zie je ronde gaten of inkepingen in de blaadjes in je taxus? Dan is de kans erg groot dat je last hebt van de taxuskever. En ja… Wat dan? Graag leggen wij je uit hoe je de taxuskever kunt herkennen, welke planten deze kever aantast en wat je tegen dit ongedierte kunt doen om jouw taxushaag en andere planten te redden.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wat is een taxuskever?

De taxuskever is ons land binnengekomen via taxusplanten en heeft daar zijn naam aan te danken. De taxuskever heet officieel de gegroefde lapsnuitkever en is een soort snuitkever. Hij kan niet vliegen, maar wel heel goed lopen en kan daardoor ook opduiken op je dakterras of balkon!

Hoe herken je een taxuskever, zijn larven en zijn eitjes?

De taxuskever zal je niet vaak zien, want overdag houden ze zich verborgen.

Taxuskever eitjes herkennen

De taxuskever plant zich ongeslachtelijk voort (parthenogenese), wat betekent dat vrouwtjes geen mannetjes nodig hebben om eitjes te leggen. De taxuskever legt 500 tot 800 eitjes per keer op de wortelhals van de plant. De eitjes zijn klein, slechts 0,7 mm, en rond van vorm. Ze zijn eerst wit en later bruin. Na 8 tot 20 dagen komen de eitjes uit en komen de larven tevoorschijn.

Taxuskever larven herkennen

De larven van de taxuskever graven zich direct in om zich te goed te doen aan de wortels van de plant. De larven zijn roomwit van kleur en hebben een bruinrode kop. De larven hebben geen poten en zo kun je ze onderscheiden van engerlingen, welke ook tussen de wortels kunnen bivakkeren en die wel poten hebben. Direct uit het ei zijn de taxuskever larven ongeveer 1 mm en ze groeien tot ze ongeveer 12 mm zijn. De larve zal je meestal opgekruld in een C-vorm aantreffen, deze houding neemt hij aan als hij wordt verstoord. De taxuskever overwintert vooral als larve, maar ook als volwassen kever.

Taxuskever pop herkennen

De pop van de taxuskever is vuilwit tot crème van kleur en voelt zacht aan.  De taxuskever poppen zitten in de grond op 2 tot 20 cm diepte en zijn 7 tot 10 mm.

Taxuskever herkennen

Een volwassen taxuskever is 7 tot 12 mm lang. Hun schild is bruinzwart of matzwart van kleur met gelige vlekjes. Een ideale schutkleur, waardoor ze lastig te zien zijn!

Wat doet een taxuskever?

De taxuskever is ’s nachts actief en doet zich dan tegoed aan de blaadjes van zijn favoriete planten, ook wel waardplanten genoemd. De taxuskever eet altijd vanaf de rand van de bladeren en zal geen gaten middenin de bladeren veroorzaken, zoals een slak dat wel doet. De larven richten de meeste schade aan. Jonge larven knabbelen aan de haarwortels, grotere larven eten ook de grotere wortels en aan de stengelbasis. Als hiermee de sapstroming wordt onderbroken wordt de plant geel en gaat dood. Met name jonge planten hebben nog niet de kracht en weerstand om dit te doorstaan.

Op welke planten vind je de taxuskever?

De taxuskever vind je natuurlijk op de taxus in je taxushaag, maar eigenlijk is de taxuskever een alleseter, hij heeft alleen wel voorkeuren. Indien hij de plant van zijn voorkeur niet vind, zal hij doorzoeken tot hij een andere lekkere plant vindt.

Dit is een greep uit de planten waar je de taxuskever op kunt aantreffen:

  • Aardbeiplanten
  • Azalea
  • Camellia
  • Cyclamen
  • Druivelaar (druif)
  • Eonymus
  • Fruitbomen
  • Fuchsia
  • Hedera
  • Hydrangea (Hortensia)
  • Laurierkers (Prunus laurocerasus)
  • Primula
  • Portugese laurier (Prunus lusitanica)
  • Rhododendron
  • Sedum
  • Skimmia
  • Taxus
  • Tiarelli
  • Viburnum

Wanneer zijn de taxuskevers en de larven actief?

De cyclus van de taxuskever gaat vanaf het hele voorjaar tot late najaar achter elkaar door. Vanaf half maart tot begin juni komen de larven tevoorschijn die overwinterd hebben. Vanaf half april tot eind juni verpoppen deze larven, afhankelijk vanaf wanneer ze tevoorschijn zijn gekomen. Van half mei tot begin oktober is vervolgens de ontpopte taxuskever actief. Taxuskevers overwinteren ook als kever, dus je kunt er ook al een aantal eerder tegenkomen! Begin juni tot begin oktober worden de eieren gelegd. Vanaf half juli tot begin november zijn de nieuwe larven actief en die gaan in rust vanaf begin november.

Taxuskever voorkomen

De taxuskever loopt naar je tuin of komt als larve mee in de kluit van een nieuwe plant. Als je nieuwe planten koopt kun je je de kluit preventief behandelen met aaltjes om verspreiding te voorkomen.

Het allerbelangrijkst is echter om je planten zelf voldoende afweer te geven, want een sterke plant kan snel herstellen en zal de taxuskever beter doorstaan dan een plant die op voorhand al zwak is. Let altijd goed op de volgende punten als je planten uitkiest voor je tuin:

Geschikte standplaats: Sommige planten hebben meer zon nodig en andere planten vinden schaduw juist prettig. Probeer altijd een plant uit te kiezen die het fijn zal vinden op de plek die jij voor hem hebt uitgekozen.

Plantafstand: Sommige planten hebben wat meer ruimte nodig dan anderen. Kijk altijd hoeveel ruimte jouw nieuwe plant nodig heeft en zet planten niet te dicht op elkaar.

Geschikte bodemsoort: Er zijn planten die zanderige grond fijn vinden en andere die juist gedijen in een humusrijke grond. Het is altijd goed om te weten welk soort grond jouw tuin heeft en welke planten het daarin het beste doen.

Voeding en water: Natuurlijk heeft een plant ook voeding en water nodig. De voeding haalt de plant uit de grond, maar kun je aanvullen indien dit niet genoeg lijkt te zijn. Voldoende water is natuurlijk ook essentieel. Zet een regenton in je tuin, zodat je een voorraad hebt voor droge dagen!

Taxuskever bestrijden

Taxuskevers vangen

Om de taxuskever en zijn larven te bestrijden, moet je eerst weten waar ze zich vooral ophouden. Aangezien de taxuskever lastig te ontdekken is, omdat hij ’s nachts wegkruipt, kun je zelf schuilplekken voor hem creëren om toch te zien waar hij vooral zit. Dit kan met platte plankjes tussen je sierplanten, of met verfrommeld krantenpapier rond stammen. De taxuskever zal hier inkruipen en dan weet jij bij welke plant hij zich ophoudt én kun je hem gelijk weghalen! Doe dit geruime tijd regelmatig, van april tot oktober, om zoveel mogelijk kevers te vangen. Bij een potplant wil de kever zich overigens ook nog wel ophouden tussen de kluit en de pot, dus kijk daar ook even. Overigens zal het lijken of de kever dood is als je hem vindt, hij houdt zich schijndood als afweermechanisme.

Aaltjes tegen taxuskevers

De taxuskever en de taxuslarve kunnen ook worden bestreden met aaltjes. Aaltjes (insect parasitaire nematoden) dringen de kevers en larven binnen waar ze een bacterie afscheiden die dodelijk is. In de dode gastheer ontstaat vervolgens een nieuwe generatie aaltjes, welke op zoek gaan naar een nieuwe gastheer. De aaltjes sterven als er geen nieuwe kevers of larven in de buurt zijn.

De kevers kan je vangen met een aaltjesval. Een aaltjesval is een plankje van hout met groeven, welke gevuld zijn met een gel met aaltjes. Dit plankje leg je met de aaltjes naar beneden op de plek waar de kever zich ophoudt. De taxuskever zal zich overdag willen verschuilen onder het plankje en de aaltjes kunnen dan hun werk doen. Het helpt als je zoveel mogelijk andere schuilplekken voor de kever weghaalt! De kever zal na een week doodgaan door de aaltjes. Wij adviseren om het vangen van de kevers te combineren met het gebruik van aaltjes.

Tegen larven doe je de aaltjes eenvoudig in een gieter en verspreid ze vervolgens over de plekken waar de larven zitten. Doe dit vanaf half maart tot begin juni en van half juli tot eind oktober, dan zijn de larven het meest actief. Let wel op het soort aaltjes: sommige aaltjes hebben een hogere temperatuur nodig om hun werk te kunnen doen! En zorg voor natte grond als je aaltjes gaat gebruiken, want de aaltjes moeten kunnen ‘zwemmen’.

Aaltjes zijn veilig voor mens, natuur en dier en ongedierte kan ook geen resistentie opbouwen tegen aaltjes. Ook kun je niet teveel aaltjes gebruiken, dit zal geen schadelijke effecten hebben.

Kippen en loopeenden tegen de taxuskever

Natuurlijke vijanden van de taxuskever zijn kippen en loopeenden. Zij eten de larven van de taxuskever! Dus mocht je de ruimte hebben, dan zijn deze dieren wellicht een mogelijkheid voor jou. Met name krielkippen staan erom bekend dat ze gek zijn op de larven van de taxuskever.

Genieten van je planten

De taxuskever is te bestrijden, maar verwacht niet na 1 ‘behandeling’ blijvend resultaat. Hou zeker 2 jaar vol en dan is de taxuskever absoluut terug te dringen! Een tuin met een grote biodiversiteit, diverse soorten planten, struiken en bomen welke ook diverse dieren zullen aantrekken, heeft altijd een betere weerstand tegen plagen en zal sneller een natuurlijk evenwicht vinden tegen ongedierte en schimmels. Probeer je tuin dus zoveel mogelijk in een natuurlijke balans te brengen en te houden, zodat deze voldoende veerkracht houdt. Wij helpen je hier graag bij!

Kip in de tuinKip in de tuin
Reacties (3)
J
Jan van Londen
25 december 2021, 19:39
Geachte lezer, Wij hebben taxuskevers in huis, die met tientallen uit een Nordmann kerstboom zijn gekomen. Wat kunnen wij hier doen? Met vriendelijke groet, Jan van Londen
I
Intratuin
27 december 2021, 10:29

Hoi Jan,

Dat is vervelend! Je kan ze het beste vangen, dit kan met een aaltjesval. Een aaltjesval is een plankje van hout met groeven, welke gevuld zijn met een gel met aaltjes. Dit plankje leg je met de aaltjes naar beneden op de plek waar de kever zich ophoudt. De taxuskever zal zich overdag willen verschuilen onder het plankje en de aaltjes kunnen dan hun werk doen. Het helpt als je zoveel mogelijk andere schuilplekken voor de kever weghaalt! De kever zal na een week doodgaan door de aaltjes. Wij adviseren om het vangen van de kevers te combineren met het gebruik van aaltjes.

Veel succes!

^Intratuin

I
Ingrid Koster-Sterkenburg
26 maart 2024, 16:58
Ze komen volgens mij ook voor in de olijfbomen
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top