• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Varen, howea, zaagcactus, badkamer, kamerplanten
minuten lezen

Top 10 kamerplanten voor in de badkamer

Als plantenliefhebber zou je natuurlijk het liefst op iedere plek in huis een kamerplant neerzetten. Maar helaas is niet iedere ruimte daar geschikt voor. In een lichte woonkamer kun je bijna iedere plant wel kwijt, maar in een donkere badkamer wordt dat een ander verhaal. Kamerplanten hebben lucht, water en licht nodig om te kunnen groeien en bloeien. Ze zetten deze ingrediënten om in energie door middel van fotosynthese. Dit doen planten in de bladgroenkorrels van hun bladeren waardoor zuurstof en glucose ontstaan. De glucose gebruikt de plant als brandstof om te kunnen groeien. De zuurstof ademt hij uit via de bladmondjes. Wanneer planten te weinig licht krijgen kunnen sommigen dus niet voldoende glucose aanmaken om te blijven leven.

Er zijn planten die in de natuur die op plekken groeien waar minder daglicht komt. Varens zijn hier een goed voorbeeld van. Zij hebben zich aangepast naar de natuurlijke omstandigheden. Daardoor zijn deze planten ook geschikt om op een schaduwrijke plek in huis, zoals de badkamer, te zetten. Wij hebben 10 kamerplanten uitgezocht die tevreden zijn met een plek in een badkamer. Deze planten houden van een vochtig klimaat en kunnen beter tegen minder daglicht dan andere planten. Als je een badkamer hebt waar helemaal geen daglicht komt, kun je er beter een kunstplant neerzetten dan een levende plant. Zonder daglicht kan geen enkele plant overleven.

 

1

Kangoeroevaren - Microsorum diversifolium

Deze stoere kangoeroevaren kan wel tegen een stootje. Hij heeft sterke bladeren die niet zo kwetsbaar zijn. Je doet hem een plezier met een schaduwrijke plek en een vochtig klimaat. Daardoor voelt de Microsorum zich in de badkamer op zijn best. Je kunt hem in een mooie pot zetten, maar hij doet het ook leuk als hangplant.

Standplaats: schaduw | Water: regelmatig, niet laten uitdrogen

2

Klimop - Hedera helix

Misschien wel één van de bekendste planten in Nederland: de klimop. Hedera is een hele makkelijke plant die niet veel verzorging vereist. Daarbij kun je hem binnen én buiten neerzetten; het maakt hem allemaal eigenlijk niet uit. Klimop blijft groen en je kunt hem als klimplant aanplanten maar ook als hangplant. Ook staat Hedera graag in de schaduw en zal zich daarom op zijn gemak voelen in de badkamer.

Standplaats: halfschaduw, schaduw | Water: regelmatig, hij mag tussen twee gietbeurten in wat uitdrogen

3

Venusvliegenvanger - Dionaea muscipula

Deze plant heeft zijn naam te danken aan zijn bijzondere dieet. De Venusvliegenvanger verspreidt een nectar-achtige substantie die vliegen aantrekt. Als een prooi in één van de vallen landt, slaan de kleppen van de plant vliegensvlug dicht. Daarna verteert hij zijn prooi met enzymen. De Dionaea houdt van een vochtige en zonnige omgeving. Hij kan dus in een lichte badkamer staan.

Standplaats: halfschaduw, zon | Water: regelmatig, hij mag niet uitdrogen

4

Vrouwentong - Sanseveria trafisciata

Oersterk én luchtzuiverend. De Sanseveria is een grote favoriet voor moeilijke plekken in huis. Hoe verder hij van het raam af staat, hoe minder water je hem moet geven. Eens in de twee weken is in de zomer dan ook voldoende. In de winter mag dit nog minder zijn. Als je niet zulke groene vingers hebt is de vrouwentong dus een ideale groene huisgenoot!

Standplaats: halfschaduw, zon | Water: weinig, potgrond mag wat uitdrogen

TIP: in onze blog over luchtzuiverende planten leggen we uit waarom kamerplanten goed zijn voor het binnenklimaat.

5

Aloë vera

De Aloë vera kan door zijn vlezige bladeren langere tijd zonder water. Ook vindt hij het geen probleem om in de halfschaduw te staan. Het sap van de Aloë vera heeft een helende werking en wordt vaak gebruikt voor cosmetische en medicinale middelen. Een fijne plant voor in de badkamer dus, die wel tegen een stootje kan.

Standplaats: halfschaduw, zon | Water: weinig, potgrond mag wat uitdrogen

6

Graslelie - Chlorophytum comosum

De graslelie is een van onze favorieten door zijn vrolijke bladeren en mooie witte bloemetjes. Hij is makkelijk en leuk om te stekken, dus je badkamer staat er in een mum van tijd vol mee. Ook vraagt de Chlorophytum niet veel verzorging. Hij hoeft niet veel daglicht te krijgen en is tevreden met af en toe een scheut water.

Standplaats: halfschaduw, schaduw | Water: weinig, potgrond mag wat uitdrogen

7

Tillandsia xerographica

Alle planten in deze top 10 zijn makkelijk om te verzorgen, maar de Tillandsia spant de kroon. Deze plant vraagt alleen zo nu en dan om een sproeibeurt. Dit komt omdat hij in de natuur als epifyt op de grond of kale stenen leeft. Ideaal dus voor in de badkamer of op een andere moeilijke plek in huis.

Standplaats: halfschaduw | Water: regelmatig besproeien

8

Kwartjesplant - Aspidistra elatior

De Aspedistra is de koning van de schaduw. Hij doet het daarom goed op donkere plekken maar houdt ook van een vochtige omgeving. Een badkamer is dus een zeer geschikte plek voor deze sierlijke groene plant. Geef hem wel met regelmaat water zodat de grond niet uitdroogt.

Standplaats: schaduw | Water: regelmatig, de grond mag uitdrogen

9

Drakenbloedboom - Dracaena fragrans

Als je een wat grotere badkamer hebt is de drakenbloedboom de perfecte plant. Hij verdraagt wat meer schaduw en is niet moeilijk om te verzorgen. Geef hem regelmatig wat water zodat de grond iets vochtig aanvoelt. Ook wordt de Dracaena wat ouder dan de gemiddelde plant waardoor je er lang plezier van zult hebben.

Standplaats: halfschaduw, schaduw | Water: regelmatig, grond moet iets vochtig blijven

10

Vlinderorchidee - Phaleanopsis

De Orchidee is in deze top 10 de enige bloeiende plant. Hij komt oorspronkelijk uit het tropisch regenwoud waardoor hij goed tegen een hoge luchtvochtigheid kan. Ook houdt de Phaleanopsis niet van direct zonlicht waardoor hij het naar zijn zin zal hebben in jouw badkamer. De vlinderorchidee is een relatief makkelijke plant en het meest geschikt als ‘je eerste orchidee’.

Standplaats: halfschaduw | Water: regelmatig, grond mag iets droger aanvoelen tussen twee gietbeurten in

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *