Laden..
Tuinmeubelhoezen: antwoord op al je vragen

Tuinmeubelhoezen: antwoord op al je vragen

Ben jij in het bezit van het tuinmeubel van je dromen, dan wil je er uiteraard zolang mogelijk van kunnen genieten! Mocht je onderwachts visite krijgen, dat je kunt neerploffen op een droog plekje. Een plekje waar je oog niet valt op vogelpoep, een grote vochtplek of een ploselinge kras. Met de aanschaf van een beschermhoes kun je dit voorkomen. In ons assortiment bieden we diverse soorten tuinmeubelhoezen aan. In dit blog leggen we je uit welke tuinmeubelhoes past bij jouw tuinset. Maar dat niet alleen, we geven je advies over diverse materiaalsoorten, hoe je een hoes om je tuinmeubelen gebruikt en in welke maten deze verkrijgbaar zijn.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom een tuinmeubelhoes?

Een tuinmeubel aanschaffen zonder tuinmeubelhoes, is als een huis kopen zonder dak. Niet slim dus! Wij zetten voor je op een rij waarom wij een tuinmeubelhoes aanraden:

  • Met een tuinmeubelhoes bescherm je je gehele tuinset of loungeset, aangezien een hoes in diverse maten verkrijgbaar is.
  • Een beschermhoes houdt wind, zon en tegen tegen, waardoor je tuinset langer mooi blijft en langer meegaat.
  • Met een hoes om je tuinset zorg je dat deze droog blijft, mocht je onverwachts visite krijgen dan kun je ze een droog plekje aanbieden.
  • Je bespaart jezelf een hoop schoonmaakwerk als je de tuinset in het begin van het seizoen weer tevoorschijn haalt.
  • De uitstraling van je tuinset blijft mooier, omdat je er met een beschermhoes voor zorgt dat er minder snel krassen of beschadigingen op je tuinmeubelen ontstaan.
  • Met een beschermhoes voorkom je vochtplekken en aanslag op het materiaal.
  • Bovendien is een tuinmeubelhoes verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten, passend bij de inrichting van jouw tuin.

Hoe gebruik je een tuinmeubelhoes?

Het gebruik van een tuinmeubelhoes is vrij simpel, al zijn er wel een aantal dingen waarop je kunt letten.

  • Het is slim om je meubels een tikkeltje uit elkaar te plaatsen voordat je er een tuinmeubelhoes overheen plaatst.
  • Een handige tip: zorg ervoor dat de hoes in het midden van de tuinset iets omhoog staat, bijvoorbeeld middels een steun of een tafelhoedje. Hiermee zorg je ervoor dat water er tijdens een flinke regenbui als het ware vanaf kan glijden.
  • Het is ook fijn als je een beschermhoes met ventilatiegaten aanschaft. Kun je deze openzetten? Zeker doen!
  • Daarnaast raden wij je aan de beschermhoes zo zorgvuldig mogelijk vast te zetten, vaak doe je dit met elastieken banden. Hoe beter de beschermhoes is bevestigd, hoe beter je tuinmeubelen beschermd zijn.

Hoe voorkom ik schimmelvorming onder de hoes?

Als je iets niet wilt, is het wel een schimmel die zich onder de hoes van je tuinmeubelen nestelt. Dit kan namelijk nare gevolgen voor de uitstraling van je tuinset hebben. Een aantal simpele trucs op schimmelvorming onder je hoes tegen te gaan: zorg voor voldoende ruimte tussen de tuinmeubelen en de beschermhoes. Maar dat niet alleen, om schimmels tegen te gaan is ventilatie van groot belang. Dus heb je een tuinmeubelhoes aangeschaft met ventilatiegaten, gebruik deze dan ook zeker.

Kan ik mijn tuinkussens onder de hoes laten liggen?

Of je kussens wel of niet onder een tuinmeubelhoes kan laten liggen, is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de kussens waarmee jij je tuinset hebt verfraaid. Kies jij voor all weather kussens, die je in feite het hele jaar door buiten kunt laten liggen, dan kun je deze prima onder een beschermhoes bewaren. Bewaar je deze kussens namelijk niet onder een beschermhoes, dan kan er alsnog groene aanslag of vogelpoep op gaan zitten. Juist door ze te beschermen blijven ze schoon en schimmelvrij. Als je kiest voor een kussen van gewoon schuim, is het nooit slim om deze nat onder een hoes te leggen. Laat deze na een flinke regenbui goed drogen en bewaar de kussens vervolgens in een kussenbox. Wij adviseren je om kussens van polyester en katoen niet voor langere tijd onder een tuinmeubelhoes te laten liggen. Bij vochtig weer kan er schimmelvorming ontstaan. Kies jij ervoor dit toch te doen óf hebben jouw kussens al voor langere tijd onder een beschermhoes gezeten? Haal ze er op een mooie dag uit om ze alsnog tussentijds te luchten. Een kleine moeite, maar het kan een groot verschil maken.

Welke verschillende materiaalsoorten zijn er?

Net als een loungeset of één van de andere tuinmeubelen waarmee je jouw tuin kunt verfraaien, is een tuinmeubelhoes verkrijgbaar in diverse materiaalsoorten. Wij raden je altijd aan om je eerst goed te verdiepen in de materiaalsoorten waaruit je kunt kiezen, voordat je overgaat tot aankoop. Ieder materiaalsoort heeft namelijk zijn voor- en nadelen. In de collectie tuinmeubelhoezen heb je de keuze uit een beschermhoes van polyester of PVC. Wij leggen je graag de verschillen uit.

Een tuinmeubelhoes van polyester

We kunnen vooropstellen dat polyester de strijd wint als het gaat om meest populaire tuinmeubelhoes. Waarom dat zo is? Simpel gezegd: polyester blijft lang z’n mooie uitstraling behouden. Er is weinig sprake van kreukels, het doek verkleurt niet met indirect zonlicht en biedt bescherming tegen regen. Altijd fijn! Let wel op: er zit een behoorlijk kwaliteitsverschil tussen diverse beschermhoezen van polyester. Zo zul je merken dat goedkopere doeken minder kleurecht zijn en zullen verkleuren in verloop van tijd, waardoor je de hoes zal willen vervangen. Daar ontkom je niet aan!

Een tuinmeubelhoes van PVC

Je kunt ook kiezen voor een tuinmeubelhoes van PVC. De voordelen? De hoes is waterbestendig, maar niet waterdicht. Dit biedt de hoes voldoende mogelijkheid om te ademen en houdt de schimmel buiten. Ook niet onbelangrijk! Wel raden we je aan om je loungeset goed uit elkaar te plaatsen, zodat je zeker weet dat de tuinmeubelen en kussens niet verstikken. Met een beschermhoes van pvc overleeft jouw tuinset de winter wel.

Welke maat is geschikt voor mijn tuinmeubelen?

Of je nu een grote loungeset of slechts één tuinbank wil beschermen met een hoes, alles kan en alles is mogelijk. Ons assortiment bevat zowel standaardmaten waarbij je kunt denken aan een tuinmeubelhoes voor een loungeset van 235 x 235, 250 x 300 of 275 x 275 centimeter. Of dat nu is ter bescherming van je tuinset, parasol of loungeset. Wij verkopen beschermhoezen in alle maten en vormen.

Hoe meet ik mijn tuinmeubelen en/of tuinset op?

Voor het opmeten van de tuinmeubelen is het meest handig om deze dicht bij elkaar te zetten, waarbij je wel rekening houdt met de ventilatie tussen de meubelen. Allereerst willen wij je meegeven dat een tuinmeubelhoes beter te groot dan te klein kan zijn. Je hebt vast weleens meegemaakt dat iets niet makkelijk terug in de doos ging en daar word je niet blij van. Iets wat je voorkomt als je de hoes in een iets groter formaat aanschaft. Je krijgt de hoes niet alleen veel makkelijker om je tuinset. Het zorgt er tevens voor dat je beschermhoes langer mooi blijft doordat er minder spanning op de stof en vooral de hoeken komt te staan. Om je een beeld te geven: het is slim om bij een wat kleinere tuinset van zo’n anderhalve meter rekening te houden met een marge van 5 tot maximaal 20 centimeter. Zijn jouw tuinmeubelen een stuk groter? Dan raden wij je een marge van 10 tot 20 centimeter aan, maar ga niet verder dan een marge van 40 centimeter.

Hoe maak je een tuimmeubelhoes schoon?

Eén belangrijke tip: sla de wasmachine over. Tenzij jij wilt dat er niks van jouw tuinmeubelhoes overblijft. Is je hoes echt heel vies, maak het oppervlak dan schoon met een zachte borstel en groene zeep. Je mag best flink wat water gebruiken, als je het naderhand maar goed droog maakt. Ontdek jij veel groene aanslag op je beschermhoes? Dan raden we je aan om het droge doek schoon te maken met groene aanslag reiniger. Daarmee geef je jouw beschermhoes een enorme opknapbeurt. Het is niet verkeerd om je hoes zo nu en dan te behandelen met waterafstotende spray, hier stel je jouw volgende schoonmaakbeurt flink mee uit.

Waar moet je op letten bij het kopen van een tuinmeubelhoes?

Wij hopen dat wij je al enigszins hebben kunnen overtuigen van het belang van een tuinmeubelhoes. Als je overgaat tot de aanschaf ervan, zijn er echter nog een aantal zaken waarop je kunt letten. Denk hierbij aan de materiaalsoort, de juiste maat, of de beschermhoes waterproof en uv-bestendig is, het belang van ventilatiegaten en diverse soorten bevestigingssystemen. Hieronder leggen wij het kort aan je uit.

1. Let op de materiaalkeuze bij de aankoop van jouw beschermhoes

Jouw keuze qua materiaal heeft invloed op de kwaliteit van de tuinmeubelhoes. Maak een keuze uit polyester of PVC. Polyester staat bekend om de enorme kwaliteitsverschillen. Ga jij voor een luxere variant, dan behoudt het doek gedurende langere tijd een mooie uitstraling. Echter ontkom je er niet aan dat je bij polyester het doek na verloop van tijd vanwege de verkleuring moet vervangen. Iets waar je wat dat betreft bij PVC minder last van ervaart. Wel is een hoes van PVC niet 100% waterdicht. Hoewel het zoveel mogelijk water tegenhoudt en het daardoor voor voldoende ademruimte zorgt, is het van uiterst belang de tuinmeubelen goed uit elkaar te plaatsen mocht er toch wat vocht bijkomen.

2. Het belang van de juiste maat tuinmeubelhoes

Met de keuze voor de juiste maat tuinmeubelhoes, kies jij niet alleen voor gemak maar ook voor de levensduur van jouw beschermhoes. Je maat opmeten kan door de tuinmeubelen zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen. Een hoes kies je liever te groot dan te klein. Houd dus altijd rekening met een marge van in ieder geval 5 centimeter.

3. Het belang van een waterproof beschermhoes

Als jij de keuze maakt voor een beschermhoes die waterproof is, dan profiteer je van een hoop voordelen. Allereerst, je kunt de kussens in de hoes altijd buiten laten liggen. Hiermee verleng je de levensduur van je tuinset, maar dan niet alleen je vergroot je gebruiksgemak. Vang jij een glimp op van de eerste zingende vogeltjes, dan haal jij in no time je loungeset weer tevoorschijn en kan het voorjaar beginnen!

4. Het belang van een tuinmeubelhoes die UV-bestendig is

Hoewel we volop genieten van alle zonnestralen die onze tuin binnenvallen, kan uv-straling ook nadelige gevolgen hebben. Zo kunnen je tuinmeubelen, maar daarnaast ook de tuinmeubelhoezen enorm verkleuren als deze niet uv-bestendig zijn. Wil jij dat tegengaan en het liefst jaren gebruik maken van jouw tuinmeubelhoes? Kies dan voor een beschermhoes die uv-bestendig is.

5. Het belang van ventilatiegaten

Bij het gebruik van een tuinmeubelhoes ligt schimmel op de loer. Zeker als de meubelen te dicht op elkaar staan en het niet ademend is. Om dat te voorkomen zijn er tuinmeubelhoezen met ventilatiegaten op de markt. Heel goed tegen schimmel!

6. Maak je keuze uit deze soorten bevestigingssystemen

Een beschermhoes kun je bevestigen met zowel elastieken als clips. In het kort leggen wij het verschil aan je uit.

  • Een kliksysteem bevestig je aan de poten en zit daardoor goed vast. Hierdoor zal deze minder snel wegwaaien en/of losraken. De afmetingen komen daardoor wel wat nauwkeuriger dan bij een bevestiging met elastiek.
  • Een hoes met elastiek past sneller en is makkelijker in gebruik. Echter sluit hij hierdoor minder goed aan en is de kans groter dat hij losraakt. Wel past hij dus gemakkelijker om verschillende vormen en maten van tuinmeubelen.

Welke tuinmeubelhoes kies jij?

Wij hopen dat we een duidelijk beeld hebben geschetst van de mogelijkheden voor de aanschaf van een tuinmeubelhoes. Zo is het belangrijk te letten op je materiaalkeuze, het formaat, het onderhoud, maar zeker ook op het gebruik ervan. Wil jij het liefst vandaag nog jouw tuinmeubelen de optimale bescherming bieden? Laat je dan online inspireren door ons uitgebreide aanbod tuinmeubelhoezen. Voor meer uitleg, kom gerust eens langs in een van onze winkels. Onze medewerkers helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en geven je bovenal advies over al je aankopen voor je tuin. Zodat jij onbezorgd en jarenlang kunt genieten van een heel fijn buitenplekje.

 

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top