• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Tuintopper Intratuin Nederland
minuten lezen

Dit is dé tuintopper van Nederland

Het hele voorjaar vroegen wij ons af: ‘Wie is de tuintopper van Nederland?’ Zowel via Facebook als via Instagram kwamen er zo veel mooie tuinen en ontzettend veel tuintips voorbij, heel veel inspiratie! Uit alle reacties hebben we één tuintopper gekozen: Rosalinda van der Elst van @thebotanicalfaery  Zij deelde deze tuintip met ons:

Winnaar @thebotanicalfaery tuintopper Intratuin

‘Onze tuin is voornamelijk ingericht voor de bijen en andere insecten. Inclusief zelfgemaakt insectenhotel waar we erg trots op zijn. Mijn ultieme tuintip is dan ook: richt (een gedeelte van) jouw tuin in voor deze kostbare wezentjes en zorg er op deze manier voor dat ze hun prachtige taak kunnen volbrengen. Daar worden we immers allemaal blij van!  #intratuintopper’

Wij gingen bij Rosalinda in Lochem langs om haar tuin te bewonderen en haar even aan de tand te voelen. Hoe komt ze aan zulke groene vingers? En waar komt haar liefde voor de natuur en de beestjes in de tuin vandaan? Lees en kijk je mee?

We beginnen bij de kas, dat is het pronkstuk van de tuin. Dat was wel echt mijn droom, al heel lang! Ik heb altijd in het westen van het land gewoond, in Schiedam geboren en 10 jaar in Rotterdam gewoond. We hadden daar een terras aan het water, dus dat was best wel weinig ruimte. Ik was altijd wel bezig met diertjes, ik vond dat heel erg interessant en leuk. Het heeft altijd al een beetje in mij gezeten. Zo rond mijn dertigste had ik echt behoefte aan rust en natuur. Mijn familie woonde al in de buurt van Lochem dus het begon bij mij ook te kriebelen. Mijn man kon zich daar ook in vinden, dus toen zijn we op zoek gegaan naar een huis in het oosten. En zo kwamen we bij dit huis uit.

Zag de tuin er al zo uit toen je het kocht?
Nou niet helemaal. Het was heel erg wild! Niet zo goed onderhouden, dus we hebben het naar onze stijl aangepast en goed ingericht voor de beestjes. Er stond bijvoorbeeld een hele grote oude vlinderstruik, wel heel mooi hoor. Maar die nam zoveel ruimte in beslag dat we die weggedaan hebben. Z kregen we weer ruimte voor andere planten. Ons pronkstuk is nu wel écht het insectenhotel. Die heb ik samen met mijn vader gemaakt; echt een vader en dochterding! We hebben hem zelf ontworpen en hardhout gebruikt, goede houtsoorten zoals douglas en eiken. We hebben zelf gaatjes geboord. Je moet dan heel goed opletten dat de gaatjes goed glad zijn, want de vleugeltjes van de bijen mogen natuurlijk niet beschadigen. Ook kijk je goed naar de diepte van de gaatjes. Ze leggen eitjes in de gaatjes, en dan leggen ze stukjes stuifmeel, dan weer eitjes en dan weer stuifmeel. De larven kunnen zich dan als het ware een weg naar buiten eten en dan worden het weer bijen. Het is echt fantastisch om te zien hoe ze erin en eruit vliegen en als laatste maken ze het gaatje dicht. Hij staat er nu zo’n 1,5 jaar en het is zo leuk om te zien hoe ze er gebruik van maken!

En de kas..dat was je droom zei je net al?
Jaa dat wilde ik zo graag. Het is zo mooi om te zien hoe alles groeit en ontwikkelt. Het liefst vanuit een zaadje en biologisch. Ik heb hem pas sinds mei, maar hij staat behoorlijk vol! Op dit moment heb ik tomaatjes, spitskool, courgette, venkel, paprika, snackkomkommer, augurk en we hebben pas verse broccoli uit de kas gegeten.

Hoe zorg je er nou voor dat alles zo goed groeit?
Het is belangrijk dat je het goed lucht. Er zitten dakramen in die automatisch open gaan als het wat warmer wordt. En aan de zijkant van de kas zitten lamellenraampjes die open kunnen. En ik heb een vleesetende plant, voor de vliegjes. Ik heb helaas nog niets live in actie gezien, maar soms zie je dat die dicht is dus dan heeft ‘ie wat gevangen.

Laten we even verder lopen in de tuin. Wat zien we hier allemaal?
Hier aan de muur heb ik Toscaanse Jasmijn, ruikt heerlijk en blijft in de winter lekker groen. Die daarnaast staan zijn bijzondere soorten, het zijn roze bloemetjes. Ze staan nu niet in bloei, dus je ziet het niet zo goed. Maar het blad is net wat donkerder dan de andere. Kijk hiernaast heb ik een regenton staan. We hebben de regenpijp eraan gekoppeld, zodat we het opvangen en weer gebruiken om de planten water te geven. Tenzij het echt heel erg lang warm en droog is geweest, dan moeten we wel écht sproeien. Maar tussendoor voor in de kas gebruik ik de gieter met het regenwater. Zeker voor de vleesetende planten, die hebben dat ook echt nodig. Dus ik zorg dat ik altijd wat over houd voor die planten.

Waar let jij nou op als je planten koopt?
Als ik planten koop, dan let ik als eerste op of ze wel echt goed zijn voor bijen. Of ze wel genoeg nectar afgeven. Dat kan je bij deze plant goed zien. Ze gaan er echt in, die vinden ze fantastisch! Ik heb deze bij een boer gekocht, het is groene pompoen. Kijk hieronder hangt ‘ie al. Vanuit de bloem komt dan de vrucht. Maar de bloemen vinden de bijen echt heel erg fijn. Je ziet ze echt heel hard werken hier.

We lopen iets verder de tuin in en komen bij een schaduwrijk stukje. Hier heb ik je de schoenlappersplant, die stond er al. En de klimhortensia doet het hier ook heel goed. Ik heb ook een waterfontein staan van een elfje, daar ben ik wel fan van. Die energie hangt ook in ons huis, maar voel je ook echt in de tuin. En water is natuurlijk ook weer goed voor de dieren; de vogels kunnen hier ook badderen en drinken.

Kijk hierachter staat een bijzondere soort hortensia, de Hydrangea Gold Rush. Zoals je ziet is het blad veel lichter groen van kleur dan een gewone hortensia. Het is echt een frisse kleur en dat steekt goed af met de rest.  Daar achter komt vrijwel geen zon, dus daar heb ik varens staan.

Je hebt niet alleen planten, maar ook een paar bomen in je tuin. Ja klopt, een aantal stonden er al en we hebben er een aantal bijgekocht. Dit is de Ginkgo Biloba. Deze staat ook wel bekend om zijn geneeskracht, je kunt de bladeren gebruiken voor bijvoorbeeld thee. Daarnaast staat een eucalyptusboompje, die geeft ook een mooie contrast door z’n frisse kleur. Die is echt heel hard gegroeid. Toen we het huis kochten viel ik meteen voor deze boom. Het is echt een mystieke boom, die treurige vormen zijn zo mooi! Het is een Picea Abies ‘inversa’.

Verder is deze hoek nog opgevuld met de rode valeriaan, anemoontjes en we hebben een hoekje voor onze katten gemaakt. We hebben vier katten en die mogen ook naar buiten. Zoals je ziet heeft mijn man de tuin heel netjes afgezet met een net, dus ze hebben alle ruimte. En hier hebben we een gazon van kattengras voor ze aangelegd, zodat ze er lekker van kunnen eten.

Als we ons omdraaien zie ik een afgezet stukje in de tuin. Wat heb je hier gemaakt?
Ik heb een deel van de tuin afgezet met bakstenen en dakpannen, dat vinden insecten ook heel leuk. Vooral pissebedden en vuurwantsen maak je hier blij mee, en dat zijn hele nuttige diertjes. Maar in dit stukje tuin heb ik verschillende soorten kruiden: verschillende salie soorten, kleine pimpernel, rozemarijn, boerenwormkruid, marjolein, theeplant, citroenmelisse, Japanse wijnbes, munt, olijfkruid..dat is ook heel lekker in gerechten. En dit is ook een bijzondere soort; dat is witte salie. Als je die zelf droogt kun je daar smudge sticks van maken, daar kan je je huis mee reinigen. Om negatieve energie weg te halen. Normaal koop je dat, maar ik kan het gewoon uit mijn eigen tuin halen.

We lopen over een kleine verhoging richting het insectenhotel. Er liggen een paar tegels, maar de rest is helemaal bedekt met bodembedekkers. Kijk hier heb ik nog moerbeien, die zijn zo lekker! Die zie je in de supermarkt vaak gedroogd, maar vers zie je ze bijna niet. En de bramen doen het ook goed. Dus ik kan ook ontbijten uit eigen tuin!

Hier staan we voor het insectenhotel. Zoals je ziet zitten een aantal gaten dicht, dus ze maken er echt goed gebruik van. Het is zo fijn dat ik kan bijdragen aan het behoud van de bijen. Maar alleen een insectenhotel is niet voldoende, je hebt ook echt planten met nectar nodig zodat ze ook echt naar je tuin gelokt worden.

In het midden van de tuin pronkt een bijzonder boompje. Dit is ook een mooie; een slaapboom, Albizia julibrissin. Daar komen van die hele mooie roze pluimpjes in. Hij staat helaas nog niet in bloei, dus dat moet je maar even googlen. In de avond sluit hij z’n bladeren. Net als bij de mimosa, die heeft het als je hem aanraakt. Hier staat ook nog een nectarineboompje, die oogst was echt heerlijk! Net als de kersenboom en de aardbeien. En we hebben hier veel saliesoorten, die zijn ook erg goed voor de bijen. Moet je eens ruiken als je je hand erdoorheen haalt.

Achterin de tuin is een terras aangelegd en staat een eettafel met vier stoelen. Door de schutting komt een vlinderstruik en passiebloem. Ja, die zijn van het plantsoen hierachter, maar ik vind het niet erg als ze een beetje door de schutting heenkomen. Vlinderstruiken worden vaak zo groot, dus zo subtiel vind ik voldoende.

Hoe onderhoud je dit nou allemaal? Moet je dagelijks onkruid wieden? Nou onkruid krijgt weinig kans doordat ik eigenlijk overal bodembedekkers tussendoor heb liggen. Dat zijn die paarse en gele bloemetjes. Er wil nog wel eens wat gras tussendoor groeien, en dat trek ik dan gewoon weg. En als ik een wilde braam op zie komen, dan haal ik het er ook met wortel en al eruit.

We lopen samen naar de voortuin, die is een stukje kleiner dan de achtertuin maar alsnog kan Rosalinda er genoeg over vertellen.
Hier in de tuin staat de oleander, lavendel, rododendron, azalea, hibiscus, vlinderstruik. Dit is de flower power vlinderstruik. En ook nog wat wilde planten, zoals sint janskruid. En naast het huis staan alle fruitbomen. Een appelboom, stoofpeer, normale peer en een pruimenboom. Deze stonden er al toen wij het huis kochten, maar daar waren wij natuurlijk heel blij mee!

We lopen door naar het achterste deel van de zijkant van het huis. Kijk ook hier hebben we nog een insectenhoekje gemaakt. En aan de muur nog een vogelnestje, dus daar wordt ook aan gedacht. We hebben ook wel wat egels gehad in de tuin, maar die heb ik al een tijdje niet meer gezien. Het enige wat ik nog mis zijn kippen! Die zou ik nog zo graag in mijn tuin willen, maar helaas is onze tuin daar iets te klein voor.

Hoeveel uur per week ben jij bezig in de tuin Rosalinda? Nou elke dag wel een uurtje, gewoon na of voor het werk. Als ik opsta dan doe ik mijn ochtendjas aan en dan ga ik even een rondje tuin doen. Ook in de herfst en in de winter moet het bijgehouden worden, maar als het regent sla ik het even over!

Hoe heb jij nou al die kennis opgedaan over al die verschillende planten? Door boeken over planten, ik ga veel kringloopwinkels af en daar vind je zoveel mooie plantenboeken. Dus ik lees gewoon heel veel en probeer dat ook echt te onthouden. En soms heb ik dan een specifieke plant in mijn hoofd en dan moet ik die hebben! Dan ga ik net zo lang zoeken tot ik het plantje gevonden heb. En ik bezoek stek- en ruilbeurzen. Stekjes stuur ik gewoon via de post, en andersom krijg ik er weer wat voor terug. Dat is zo leuk!

Als laatste vraag; heb je nog planten op je wensenlijstje staan? Ja ik zou nog heel graag een Lagerstroemia willen. Je hebt ze als struik en op stam en het is echt een laatbloeier. Dus dan heb ik daar straks nog plezier van!

Nou Rosalinda, nu wij je tuin gezien hebben kunnen we niets anders zeggen dat jij een echte tuintopper bent! Wat weet je er veel vanaf en er zit zo veel passie in, echt heel leuk om te zien. Bedankt dat we langs mochten komen! Rosalinda won met haar tuintip én tuinfoto een Intratuin cadeaukaart t.w.v. € 449 euro.

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *