• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
Gewone sachembij vrouwtje
minuten lezen

Verschillende soorten bijen in jouw tuin

Bijen zijn er in heel veel verschillende soorten, kleuren en maten. Zo zijn hommels herkenbaar aan hun grote, dikke lichaam met een wollige, kleurige beharing. Maar er zijn ook andere bijen die klein, smal en bijna kaal zijn. De kleuren variëren van geheel zwart tot bontgekleurd met rode, witte of gele vlekken. Hierdoor is het lastig om de verschillende soorten uit elkaar te halen.

Verschil tussen de wesp en de bij

Het is handig om te weten of je te maken hebt met een wesp of bij. Veel mensen raken namelijk in paniek bij het zien van een bij, omdat ze denken dat het een wesp is en dan bang zijn om gestoken te worden. Het merendeel van de bijen kan je herkennen aan hun wollige vachtje, want wespen zijn kaal! Verder hebben bijen aan hun achterpoten of achterlijf extra lange haartjes, voor het verzamelen van stuifmeel. Bij sommige bijen zitten deze speciale haren aan de onderkant van hun achterlijf. Wespen hebben nooit zulke lange haren aan poten of achterlijf. Er zijn echter ook bijen die bijna kaal zijn en net als een wesp zwart met gele kleuren hebben, hierdoor lijken ze dus erg op wespen. In zo’n geval kun je ook nog kijken naar de achterpootjes: bij bijen zijn de achterpoten vaak verbreed, dit is niet zo bij wespen.

Ook aan het gedrag kun je het verschil misschien al zien. Bijen zijn vegetarisch, dus als je ziet dat het insect een prooi vangt..dan is het nooit een bij! Bijen verzamelen stuifmeel op bloemen, dat ze naar hun nest transporteren. Wespen zijn ook wel op bloemen te vinden, maar drinken alleen nectar en verzamelen geen stuifmeel. Voor hun larven verzamelen wespen dierlijk voedsel. Een insect dat stuifmeel verzamelt is dus nooit een wesp.

Steken bijen?

Bijen zijn vrij ongevaarlijk. Doordat ze alleen bloemen en nectar lusten, komen ze nooit op ons eten af.  Bijen gebruiken hun angel alleen wanneer ze zich willen verdedigen. Bijen steken dus niet, tenzij ze zich ernstig bedreigd voelen. Zolang je bijen dus met rust laat en niet om je heen slaat, wordt een bij niet bang en is er dus geen gevaar! Een bij steekt alleen als ze echt geen andere uitweg meer ziet, want na het steken wordt de angel met weerhaakjes en gifblaasjes van hun lichaam gescheurd, ze overleven dit zelf niet. Daarom zullen ze nooit zomaar steken.

Hommel, honingbij en wilde bij

DE HOMMEL: Veel mensen weten dit niet, maar hommels zijn bijen. Ze zien er wel duidelijk anders uit dan andere bijen, met hun wollige, kleurrijke beharing. Hommels zijn bijzonder onder de bijen omdat zij een sociale levenswijze hebben. Dit komt verder alleen voor bij de honingbij. Dit sociale leven houdt in dat vrouwtjes met elkaar samenwerken bij de nestbouw en het verzorgen van het nageslacht. In de vroege lente komt de hommelkoninging tevoorschijn om zich eerst eens goed te voeden op de voorjaarsbloemen in jouw tuin.

DE HONINGBIJ: Eén van de meest bekende soorten is de honingbij. Maar dit is een bijzonder geval, want deze komt eigenlijk niet of nauwelijks voor in het wild in Nederland. De honingbij wordt door imkers gehouden in bijenkasten en is daarom niet echt als een wilde diersoort te beschouwen. Maar ze kunnen uiteraard wel vliegen en stuifmeel/necatar verzamelen waar ze maar willen; dus ook in jouw tuin als jij dicht bij een imker woont.

aardhommel Naturalis
Aardhommel
Honingbij Naturalis
Honingbij
Wesp

 

DE WILDE BIJ: Naast de hommel, zijn er in Nederland nog 356 andere soorten wilde bijen. Met de ene bij gaat het goed, maar andere soorten zijn bedreigd omdat ze steeds minder planten en bloemen om zich heen hebben. We beschouwen deze soorten als ‘wilde bijen’ omdat ze niet door mensen verzorgd worden. De wilde bijen moeten dus hun eigen nestplek zoeken of bouwen.

Wil jij weten welke bijensoorten er in jouw tuin voorkomen? Doe dan mee met de Nationale Bijentelling op 13 en 14 april en tel de bijen in jouw tuin. Lees hier alles over de bijentelling.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Ieder jaar heb ik veel hommels in de tuin bij mij rode camelias met in het midden een bosje meeldraden. Ook bij de gele bloesem van mijn kiwi wemelt het van de hommels. Een mooi gezicht die hommels die helemaal in de bloemetjes kruipen.

 2. Avatar

  Ik heb ook peren-, appel-, kersen ,pruimenbloesem , voor bijen en hommels een prettige tuin om te vertoeven.

 3. Avatar

  goeie informatie het er veel aangehad voor mijn mindmap

 4. Avatar

  Heb mijn tuin uitgeleend aan een plaatselijke imker dus aan bijen geen gebrek.

 5. Avatar

  fijne informatie voor mijn werkstuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *