• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
minuten lezen

Verticale tuin aanleggen

Heb je een balkon of tuin die niet zo groot is, maar wil je wel veel groen om je heen? Ga voor een verticale tuin! Zo maak je binnen no-time van jouw kleine tuin of balkon een groen paradijsje. Niet alle tuinplanten die je normaal in de volle grond plant zijn geschikt voor het aanleggen van een verticale tuin, doordat er in veel gevallen (grond)ruimtegebrek ontstaat.

Wil je toch een kleine border aanleggen in de volle grond? Bekijk dan bijvoorbeeld de zonnige border of plukbloemenborder en maak deze op maat!

Tuinplanten voor een verticale tuin

Niet alle tuinplanten zijn dus even geschikt voor het plaatsen in plantenbakken van een verticale tuin. Wij hebben een selectie gemaakt van tuinplanten die uitstekend zijn voor in jouw verticale tuin. Let wel op de gemiddelde hoogte van de planten, zodat deze niet tegen de plantenbakken erboven groeien en je verticale tuin mooi in balans blijft.

LATIJNSE NAAM NEDERLANDSE NAAM HOOGTE STANDPLAATS
Echinacea purpurea Zonnehoed 50 cm
Lavandula augustifolia Lavendel 40 cm
Rosmarinus officinalis Rozemarijn 40 cm
Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ Zonnehoed 30 cm
Salvia nemorosa Siersalie 30 cm
Sedum soorten Vetkruid 5-30 cm
Alchemilla mollis Vrouwenmantel 20 cm
(Kleine)Varen soorten 30 cm
Festuca glauca Blauw schapengras 20 cm
Hedera helix Klimop 200 cm
Persicaria Duizendknoop 20-50 cm
Imperata cilindrica Japans Bloedgras 40 cm
Thymus vulgares Gewone tijm 15 cm
Geranium marcrorhiza Geranium 30 cm
Stipa Vedergras 20 cm
Pachysandra terminalis Dikkemanskruid 15 cm

Tuinplanten voor je verticale tuin

Een verticale tuin indelen

Verticaal tuinieren is toch wel heel anders dan normaal tuinieren: je maakt eigenlijk een soort masterpiece aan de wand van je tuin of balkon en jij bent de kunstenaar! Houd hier rekening mee bij het maken van jouw groene, verticale kunstwerk:

UITSTRALING VAN JE VERTICALE TUIN
Ga je voor een rustig of wild? Voor een rustige uitstraling plant je de tuinplanten in een patroon. Bijvoorbeeld in horizontale of verticale strepen. Ook kun je plantenbakken vullen met 1 soort tuinplanten waarna er in iedere plantenbak steeds een andere soort volgt. Voor een wilde uitstraling plant je de verschillende soorten allemaal door elkaar, iedere plantenbak is dan uniek! Voor het mooiste ‘wilde’ resultaat houd je bij het mixen van de tuinplanten wel rekening met wanneer deze bloeien, zodat alle plantenbakken er het hele jaar door leuk uitzien!

PASSEN EN METEN
Houd rekening met hoogte en groei-eigenschappen van de tuinplanten. Wanneer je bijvoorbeeld kiest om ergens een hangplant te plaatsen, moeten de planten die je eronder plaatst nog wel de ruimte krijgen om te groeien. Ook met de gemiddelde hoogte die planten uiteindelijk kunnen worden moet je rekening houden. Deze kunnen als ze te groot worden licht wegnemen van de planten de daar boven of onder groeien.

Benodigheden voor een verticale tuin

Stap voor stap een verticale tuin aanleggen

Klaar voor het creëren van jouw van jouw eigen verticale masterpiece? Ja? Stroop je mouwen maar op, tijd om aan de slag te gaan!

Stap 1 – Bepaal de locatie
Waar krijgt deze groene oase een plekje in jouw tuin of op jouw balkon? Bepaal direct hoe zonnig deze plek is en zoek hier straks de tuinplanten die je gaat gebruiken op uit.

Stap 2 – Is de wand geschikt?
Check, check, dubbel check! Voor je vol enthousiasme aan de slag gaat is het niet onbelangrijk om te checken of je in de wand die je op het oog hebt kunt boren. In ons voorbeeld maken we namelijk gebruik van plantenbakken die je aan de muur schroeft. Gaat dit niet lukken? Geen paniek, kies voor een ander staand systeem. Vergeet deze niet te ankeren aan de muur, zo voorkom je dat deze omvalt door het gewicht.

Stap 3 – Wandje klaar? Bakken maar!
Als je wand er klaar voor is, dan is het nu tijd om de plantenbakken aan de muur te bevestigen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bakken (let hierbij op de uiteindelijke hoogte van de tuinplanten). Ga je voor een alternatieve versie? Plaats dan nu het staande systeem!

Stap 3 – Ranking the plants
Maak een keuze uit de tuinplanten uit de lijst hierboven. Let op eigenschappen van de tuinplanten en selecteer degene die het beste passen. Denk bijvoorbeeld aan: Zijn het volle zonplanten of zijn deze planten beter geschikt in de schaduw? Wat is de groeihoogte? Hebben de planten onder de grond veel of weinig ruimte nodig?

Stap 4 – Bepaal de line-up
Zet de tuinplanten met kweekpot en al in de plantenbakken, zo kun je voor je deze plant eerst even kijken hoe het staat (en of het past!).

Stap 5 – Planten maar!
Hebben alle planten een mooi plekje gekregen? Dan is het nu tijd om deze te gaan planten. Dompel om te beginnen de planten onder in een emmer met water, zodat de kluit zich kan volzuigen. Vervolgens haal je de kweekpot er af en plant je de plantjes met wat verse Intratuin potgrond in de plantenbakken. Wist je dat deze potgrond genoeg voeding bevat voor de eerste 2 maanden?

Voorbeeld van een verticale tuin

Ben je nieuwsgierig hoe zo’n prachtige wandecoratie er op jouw kleine balkon of in jouw tuintje uit gaat zien? Of heb je wat inspiratie nodig voor het maken van tuinplanten combinaties? We hebben een voorbeeld gemaakt van een verticale tuin bestaande uit 10 verschillende tuinplanten en met een wilde uitstraling.

TUINPLANTEN IN DIT VOORBEELD
1.
Rosmarinus officinalis (Rozemarijn), zon
2. Persicaria affine (Duizendknoop), zon
3. Asplenium scolopendrium (nestvaren), schaduw/halfschaduw
4. Echinacaea ‘White Swan’ (Zonnehoed), zon
5. Imperata cylindrica (Japans Bloedgras), zon/ halfschaduw
6. Heuchera purpurea (Purpurklokje) Halfschaduw
7. Hedera helix (Klimop), Halfschaduw
8. Festuca glauca (Blauw Schapengras), zon/ halfschaduw
9. Pachysandra terminalis (Dikkemanskruid), schaduw/halfschaduw
10. Cyrtomium falcatum (IJzervaren), schaduw/halfschaduw

VAN GROOT TOT KLEIN: MAAK ‘M OP MAAT
Is het voorbeeld toch iets groter of kleiner dan wat je voor ogen hebt? Geen probleem, je kunt deze zelf groter of kleiner maken door plantenbakken weg te laten of toe te voegen en door planten op een andere manier te mixen.

Onderhoud van je verticale tuin

Blijf ook na het aanleggen van je verticale groene oase een oogje in het zijl houden! Een paar tips voor het onderhouden van een verticale tuin:

  • Houd de verticale tuin de eerste dagen na het aanplanten scherp in de gaten. Net geplante tuinplanten verdrogen snel en kunnen minder goed tegen harde wind.
  • De weersomstandigheden hebben een groter effect op de grond en tuinplanten in plantenbakken, dan de bodem. Check zo nu en dan hoe de grond aanvoelt en zorg dat deze altijd lichtvochtig blijft en de grond niet uitdroogt.
  • Om het jezelf makkelijker te maken kun je een irrigatiesysteem (watergeef-systeem) aanleggen die de planten druppelend water geeft als je de buitenkraan open zet.
  • Een groot deel van de tuinplanten die we in het lijstje als voorbeeld genoemd hebben sterft af in de winter. Knip deze tot 15 centimeter boven de grond af. Dit geldt ook voor de grassen, deze worden bruin in de winter. Deze kun je tijdens de winter laten staan om de plantenbakken toch nog een beetje gevuld te houden en in het voorjaar ook afknippen.

Alle planten voor het aanleggen van jouw verticale tuin zijn verkrijgbaar bij Intratuin. Je vindt ze in onze winkels, vraag onze specialisten om advies.

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *