• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
Naturalis, biodiversiteit, tuin, vijver, vlinder, vogel, egel, delphinium, hosta, heg, water
minuten lezen

Wat is biodiversiteit in de tuin?

Biodiversiteit: je ziet het woord vaak opduiken. Maar wat is het eigenlijk? Biodiversiteit is de diversiteit van het leven: de soorten die er zijn en de verschillende rollen die ze hebben. Alles wat levend is, of heeft geleefd, valt onder biodiversiteit: de zwaluwen in de lucht, de vliegen die ze vangen en de kat die de zwaluw uit de lucht probeert te plukken. Maar natuurlijk ook alle planten, schimmels en minuscule bodemmicroben.

De biodiverse tuin

Waarom zou je meer soorten in je tuin willen hebben? Het maakt je tuin een stuk spannender! Met meer kruipende dieren, vogels en zaden raak je nooit uitgekeken. Elke dag kun je weer iets anders ontdekken in de tuin en kan er iets nieuws gebeuren. Een tuin met hoge biodiversiteit is ook nog eens weerbaarder en heeft een hogere veerkracht. Plagen komen minder voor en na een zware winter krabbelt je tuin sneller weer op. Als je naar verschillende tuinen kijkt, kun je die met een hoge biodiversiteit gemakkelijk herkennen. Dat zijn de tuinen waar meer soorten planten groeien en meer soorten dieren scharrelen.

Alles wat scharrelt

Dieren zorgen voor leven in de brouwerij. Denk niet alleen aan vogeltjes en slakken, maar ook aan vlinders, wilde bijen, mieren en andere insecten. Pissebedden, schimmels en wormen bevorderen de bodemkwaliteit van je tuin. Veel dieren ruimen afval op, vangen schadelijke insecten en hun poep dient als meststof. Je kunt deze dieren lokken door vogelhuisjes en voederplateaus te kopen, maar vergeet niet dat dat niet genoeg is. Je hebt diversiteit aan planten nodig.

Wil je meer weten over het belang van dieren in de tuin? Guido Keijl van Naturalis legt het uit en geeft je tips hoe je ze naar de tuin kunt trekken.

Sleedoornbeeld: Jannie Bosma

Alles wat groeit

Dieren zoeken voedsel en veiligheid. Door planten te kiezen met bessen en zaden bied je vogels een nuttige voedselbron in de winter. Bijen zullen je tuin bezoeken als je bloemen zaait waarvan het hart van de bloem niet verstopt zit achter bloemblaadjes. Bodembedekkende planten zorgen voor een schuilplaats en een plek waar bijvoorbeeld egels kunnen scharrelen. Een struik met doornen is een ideale plek voor een vogelnestje, lekker veilig. Zo krijgt elk dier wat wils en van één plant kunnen meerdere dieren genieten. In de tuin kunnen veel verschillende soorten planten naast en zelfs boven elkaar groeien. Denk aan klimplanten tegen een boom, in de halfschaduw daarvan een hazelaar en een aalbes, daaronder schaduwminnende kruiden en tot slot bodembedekkende bosaardbeitjes.

Wil je de biodiversiteit aan planten in je tuin een handje helpen? Marco Roos van Naturalis Biodiversity Center geeft je tips in zijn blog.

Aalbes

Beeld: Mako, Wikimedia Commons

Voor biodiversiteit in de tuin

Onder de grond

Een gezonde bodem is heel belangrijk voor een gezonde tuin. Het zorgt voor een goede waterhuishouding en een grote rijkdom aan microben en schimmels helpt om de grond gezond te houden. Een tuin met veel verschillende soorten bodem heeft een hogere biodiversiteit. Bijvoorbeeld een vijver met daarnaast een drassig deel, een stukje verderop een verhoging met daarop planten die op een drogere ondergrond leven, en weer verderop een stukje waar vaak regenwater blijft liggen. Denk ook aan verschillen in doorlaatbaarheid van de bodem, hoe zuur de bodem is, en hoe vaak het stukje bodem in de zon of de schaduw ligt. Maar zelfs als je maar één type bodem hebt, dan nog kun je veel verschillende planten plaatsen. Wat dacht je van een rotstuin met allerlei dwergvormen van bloeiers en struiken?

Wil je meer weten over de biodiversiteit onder de grond? Dr. József Geml (Naturalis Biodiversity Center) vertelt er alles over in zijn blog.

Biodiversiteit is dus de relatie tussen planten, dieren, bodem en de mens. Hoe je je tuin inricht bepaalt hoe biodivers hij gaat zijn. Maar altijd geldt: hoe meer biodiversiteit, hoe weerbaarder en veerkrachtiger de tuin, en dus gezonder. Het gevolg: afwisseling en veel plezier van je tuin!

Meer weten over biodiversiteit? Lees dan deze blog over soorten planten en dieren op de website van Naturalis.

Geschreven door Koos Biesmeijer (Naturalis Biodiversity Center)

Koos Biesmeijer is wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center. Koos heeft ruim 20 jaar ervaring als wetenschapper op het gebied van biodiversiteit met een focus op interacties tussen bestuivers en planten. Hij is touwtrekker als het gaat om het creëren van een geïntegreerde aanpak om bestuivers wereldwijd te helpen. In 2018 is hij benoemd tot hoogleraar ‘natuurlijk kapitaal’.

Naturalis, Koos Biesmeijer

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Mooi om te lezen over biodervisiteit in de tuin .
  Maar hoe krijg ik dit in een kleine stadstuin voor elkaar ?

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   4 maart 2019, 09:53 / Beantwoorden

   Hi Wilma, goed om te lezen dat je aan de slag wilt gaan in je tuin. Een paar tegels minder maakt al het verschil! Als je die vervangt door groen zal dit al voor meer biodiversiteit zorgen, ook in een kleine stadstuin. Kies als vervanging voor verschillende soorten planten. Denk aan een bloeiende plant, een wintergroene plant of bijvoorbeeld een bodembedekkende plant. Je kunt ook tegen de schutting Hedera of een andere klimplant laten groeien, dat neemt weinig ruimte in beslag. Water in de tuin vinden de dieren heel fijn, maar in een kleine tuin heb je natuurlijk geen plek voor een vijver. Gelukkig is een waterschaal ook al voldoende. Daar kunnen vogels en insecten ook uit drinken. Een vogelhuisje of insectenhuisje biedt ze onderdak en past ook prima in een kleinere tuin aan de schutting of muur. Hopelijk heb je wat aan deze tips. Succes!

 2. Avatar

  Ik heb net een huisje gekocht bij m’n kinderen in de straat. Een huisje met een behoorlijk grote tuin. Deze manier van tuininrichting spreekt me erg aan. ’t ziet er prachtig uit en je doet er ook het milieu een plezier mee. Ik zou alleen niet weten waar ik beginnen moet. Ik wil me er wel in gaan verdiepen om te zien of het me zou lukken. Leuk idee intratuin!

 3. Avatar

  Een rommelhoekje met tuinafval lokt vogels.
  Alleen de naam rommel geeft al aan dat het minder leuk is om naar te kijken.
  Hebben jullie een tip waardoor ik en vogels lok en het uitzicht op die plek redelijk is?
  Dank!

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   4 maart 2019, 09:42 / Beantwoorden

   Hi Piet, als je er een wintergroene struik voor zet zoals een conifeer, prunus, kardinaalshoed of Photinia heb je minder zicht op het rommelhoekje. En zo’n struik kunnen vogels ook zeker waarderen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *