• Voor de beste groeninspiratie
  • Alles voor huis, tuin en dier
  • Handige groenvideo's
minuten lezen

Water geven in je tuin

Mooi weer betekent water geven! In de zomer is het belangrijk om je dorstige planten en je grasmat van voldoende water te voorzien. Het liefst wel op een efficiënte manier. Hieronder lees je onze tips voor water geven tijdens de hete dagen. En hoe zorg je eigenlijk dat jouw tuin het overleeft wanneer je op vakantie bent?

Planten water geven

Net als mensen hebben planten voldoende water nodig om te overleven én te groeien. Elke dag een klein beetje gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan nooit de belangrijke dieper gelegen wortels.

Het is dus beter om eens per week flink veel water te geven, bijvoorbeeld door te sproeien met een tuinslang. Let er wel op dat de ene plant meer water nodig heeft dan de andere. Sommige planten hebben juist een hekel aan natte voeten, maar toch hebben ook deze planten voldoende water nodig om te groeien.

Regenwater opvangen

Veel mensen geven hun planten water met drinkwater. Dat is eigenlijk hartstikke zonde! Er komt namelijk ook gewoon hemelwater naar beneden dat je kunt gebruiken. Dat is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook nog eens beter voor je planten. Regenwater bevat namelijk nauwelijks kalk én heeft al de juiste temperatuur. Zo schrikken je planten niet van ijskoud water! Het opvangen van regenwater zorgt ook dat de riolen minder worden belast, sommige gemeentes geven daarom zelfs subsidie voor het aanschaffen van een regenton. Daarnaast zal je het aan het eind van het jaar merken op je waterrekening. Een regenton is de makkelijkste manier om water op te vangen.

Water besparen

Probeer in je tuin zo efficiënt mogelijk met water om te gaan. Zo kun je per jaar heel wat liters besparen! Natuurlijk is het belangrijk dat de planten genoeg te drinken hebben, je wilt immers niet dat ze uitdrogen en sterven. Toch zijn er genoeg manieren om water te besparen. Je kunt namelijk ook te veel water geven.

  • Sproei alleen als de grond echt droog is. Wanneer alleen de bovenlaag droog is en de grond eronder nog vochtig, is water geven nog niet nodig.
  • Geef je planten ’s avonds water. Als je in de zon water geeft verdampt het water namelijk snel.
  • Zet de sproeiers één keer per week een uur aan en niet elke dag kort.
  • Maak rondom dorstige planten die je net hebt een geplant een dijkje zodat het water niet snel wegloopt.
  • Bedek lege grond tussen planten met een laag cacaodoppen, grasmaaisel of houtsnippers.
  • Zet dorstige planten niet in grond die snel uitdroogt.

Water voor je gazon

Net zo belangrijk als bij planten is water je gazon. Voor het onderhoud van een onlangs gezaaid én een gelegd gazon, is dat het de eerste tijd na aanleg geen kans krijgt om uit te drogen. Wanneer het gras te weinig vocht bevat, wordt de kleur blauwgrijzig. Ook verwelken de oudere bladeren, of deze gaan opkrullen. Om een vol en groen gazon te krijgen en te houden – ook gedurende de zomer – is het daarom belangrijk om te sproeien.

Hoe vaak besproei je je gazon?

Wanneer en met welke frequentie je je grasmat water moet geven, is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheidsgraad buiten. Een nieuw gezaaid gazon moet meestal één keer per dag worden besproeid. Zo kunnen de zaden goed ontkiemen en ontstaat er een solide wortelsysteem. Bij een gelegd gazon moet je er op letten dat het niet in één keer doorweekt raakt; de wortels van de zoden kunnen gaan rotten en graszaad spoelt mogelijk samen met het water weg.

Watergereedschap voor je gazon

Tegenwoordig is het besproeien van het gazon heel gemakkelijk. Intratuin heeft verschillende besproeiingsoplossingen voor gazon in het assortiment, grofweg op te delen in zwenksproeiers en (ondergrondse) sprinklers. Een zwenksproeier wordt aangesloten op een tuinslang en kan op iedere plaats in de tuin neergelegd worden om een bepaalde plaats te besproeien.

Bij een ondergronds systeem breng je op verschillende plaatsen in het gazon sprinklers aan, die om de beurt een bepaald gebied in de tuin besproeien. Sprinklers kunnen handmatig geactiveerd worden (door simpelweg de tuinkraan open te draaien), maar zijn er ook in geautomatiseerde variant (computergestuurd).

> Bekijk hier het assortiment sproeiers, met ondermeer zwenksproeiers en computergestuurde watergeefsystemen.

Water geven tijdens de vakantie

Ook tijdens je vakantie heeft je tuin voldoende water nodig. Je kunt natuurlijk de buurvrouw vragen om voor je tuin te zorgen, maar nog makkelijker is het om een watergeefsysteem te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een sproeisysteem installeren dat op ingestelde momenten zal gaan sproeien. Met een eenvoudige besproeiingscomputer kun je zorgeloos op vakantie gaan en ziet je tuin er bij thuiskomst nog net zo fris uit.  Voor een balkon of terras kun je het Micro Drip systeem gebruiken. Hiermee krijgen de wortels van elke plant precies de juiste hoeveelheid water op het juiste moment. Je sluit het systeem simpel aan op je buitenkraan!

Op zoek naar de beste manier om jouw tuin te voorzien van water? Kom dan naar een Intratuin bij jou in de buurt.

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *