• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
compost, ei, schil, aardappelschil, wortelschil, sla, aarde, handen, courgette, appel, courgette, mest
minuten lezen

Zelf compost maken

Een composthoop in je eigen tuin heeft verschillende voordelen: je hoeft minder weg te gooien én je hebt na een tijdje genoeg compost om de grond in de tuin te verbeteren en het bodemleven te stimuleren. Doordat je het proces nauwlettend in de gaten houdt, is het heel leuk én leerzaam om zelf compost te maken. Als de hoop eenmaal klaar is, strooi je de compost tussen de beplanting en zo ontstaat er een humusrijke tuingrond waarin planten zichtbaar beter groeien.

Compost maken, hoe doe je dat?

Een composthoop bestaat uit laagjes te verteren materiaal van ongeveer 20 cm. Al het groente-, fruit- en tuinafval wat je normaal in de GFT-bak gooit, gebruik je voor het maken van een composthoop. Natuurlijke verteringsprocessen zorgen ervoor dat er schimmels en bacteriën vrijkomen, maar ook dieren zoals wormen komen tot leven. Na een tijdje verandert dit afval in compost en dat noemen we composteren.

Hoe luchtiger en hoe fijner het materiaal, des te sneller je compost kan maken. In tuinen met veel heesters en bomen is een hakselaar een ideaal apparaat om tuinafval – takken bijvoorbeeld – snel klein te krijgen. Versnipperd tuinafval neemt ook minder ruimte in beslag.

Een composthoop gedijt het beste als je materiaal afwisselt, zodat er om en om laagjes gras, blad en tuin- en keukenafval op terechtkomen. Dit voorkomt ook dat het geheel te compact wordt. Je kunt ook met een laagje kant-en-klare compost beginnen of gebruik maken van een compoststarter.

Kies voor een makkelijke bereikbare plek in de halfschaduw voor de composthoop. Verzamel het afval in een houten bak of een plastic compostvat. In plaats van een deksel kun je de hoop ook afdekken met bijvoorbeeld jute zakken. Sluit de composthoop niet helemaal af, anders kunnen beestjes die nodig zijn voor de vertering er niet bijkomen. Ook mag de composthoop nooit helemaal uitdrogen. Geef de composthoop bij mooi weer daarom water, net als de planten in de tuin.

Uit de keuken

Ongekookte groenteresten, koffiedik, theezakjes en fruitresten kunnen ook op de composthoop. Sinaasappel- of aardappelschillen en uien kun je beter niet gebruiken: die kunnen met een chemisch middel of kleurstoffen zijn behandeld en dat kan het verteringsproces verstoren. Dit geldt ook voor niet biologisch gekweekte snijbloemen. Pas ook op met zieke planten; deze kun je beter achterwege laten in verband met het verspreiden van bacteriën.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Intratuin verkoopt composttonnen zonder bodem. Is die ook los ter verkrijgen? en hebben jullie zo’n luchtprikker?

  hoor graag, want ik wil al aan de gang..
  groet Marijke

  • het inspiratieteam

   Hoi Marijke, omdat iedere vestiging heeft andere producten. Het beste wat je kan doen is even informatie bij je lokale vestiging vragen!

 2. Avatar

  Trek ik geen ratten aan met een composthoop .?

  • het inspiratieteam

   Hi Janny, dat zou kunnen, maar een goede composthoop doet dat niet. Wanneer je echt alleen organisch materiaal gebruikt zul je geen last krijgen van ongedierte. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *