Laden..
Zo verzorg je bloeiende planten het beste

Zo verzorg je bloeiende planten het beste

Bloeiende kamerplanten lijken ingewikkeld, maar je krijgt er zoveel voor terug! Mama Botanica geeft je tips hoe je jouw bloeiende planten het beste kunt verzorgen. Zo bloeien ze langer en kun je extra genieten van alle bloemenpracht.
  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wat de plantenwereld zo ontzettend leuk maakt is dat je altijd nieuwe soorten kunt ontdekken en uitproberen in je huis! Grote bladeren, gekleurde of gevlekte varianten of planten die ook bijzondere bloemen voortbrengen. En over die laatste wil ik graag wat meer vertellen. Bloeiende planten lijken misschien een extra uitdaging, maar als je een beetje doorhebt wat ze nodig hebben, zijn ze zeker niet moeilijker dan je groenblijvende huisgenoten.

Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Wist je dat bijna alle planten kunnen bloeien? Afgezien van mossen en varens, hebben alle planten de mogelijkheid om bloemen te maken, die ze gebruiken voor de voortplanting. Lang niet alle planten in jouw huis zullen gaan bloeien, omdat de omstandigheden daarvoor niet optimaal zijn. Maar de planten die het wel doen, doen het dan ook meteen goed! Sommige planten bloeien klein en subtiel, waar andere planten alles eraan doen om maar op te vallen. Die produceren grote bloemen met felle kleuren en sterke geuren.

Bloeiende planten lijken misschien ingewikkeld, maar met de tips in deze blog zal je je een stuk zekerder voelen als je een bloeiende diva in huis haalt. Lees de tips op het gebied van inrichting, het stimuleren en verlengen van de bloei en het weer tot bloei krijgen van je planten.

Bromeilia'sBromeilia's

Bloeiende planten voor binnen

MedinillaMedinilla

Bloeiende planten zijn perfect te combineren met groene planten. De kleurige bloemen steken af tegen het groen en krijgen hierdoor nog meer aandacht. Je kunt ook verschillende bloeiende planten in dezelfde kleurstelling met elkaar combineren. Ga bijvoorbeeld voor verschillende tinten geel of combineer paarse bloemen met roze. Hierdoor wordt het visueel niet te druk, terwijl je wel veel kleur aan je huis toevoegt.

Houd er bij de plaatsing van je bloeiende planten rekening mee dat ze vaak veel licht verlangen. Niet alle bloeiers willen volle zon, maar een plek met zo veel mogelijk indirect licht wordt zeker op prijs gesteld. Zet ze dus niet in dat ene donkere hoekje, want dan zullen de bloemen eerder verwelken.

De duur van de bloei kan enorm verschillen, van een enkele nacht bij unieke cactussen tot enkele maanden bij opvallende orchideeën en Aechmea’s. Sommige planten bloeien het hele jaar door, terwijl andere planten maar één keer per jaar hun bloemen tonen. Bedenk dus ook hoe een plant eruit ziet als deze is uitgebloeid. Een plant met mooie groene bladeren is ook na de bloei aantrekkelijk om in je woonkamer te laten staan. Sommige andere bloeiers, zoals een Amaryllis, zet je liever in een andere ruimte, omdat er uiteindelijk alleen een bol overblijft.

Doe dit niet als je plant in bloei staat

Om ervoor te zorgen dat je bloemen zo lang mogelijk blijven bloeien, vertel ik je graag een aantal dingen waar bloeiende planten juist niet van houden.

Laat de plant met rust

Laat je plant het liefst zo veel mogelijk met rust tijdens de bloei. Zitten er knoppen aan je plant? Probeer ze niet aan te raken, want dat kan er voor zorgen dat de plant de ongeopende bloemen laat vallen. Datzelfde geldt voor het draaien en verplaatsen van een plant. Dat zorgt ervoor dat een plant aan een ander soort licht moet wennen en daarvan kan een plant in de stress raken. Dit is vooral bij de meest gevoelige planten, veel andere kunnen wel wat hebben.

Bloeiende planten verpotten

Ook met het verpotten van je plant kun je beter wachten tot de plant in uitgebloeid. Het kost een plant namelijk erg veel energie om een bloem te produceren, en als hij niet helemaal zeker is van z’n zaakje, of er bijvoorbeeld beschadigde wortels van het verpotten moeten herstellen, heb je kans dat de bloemen worden afgestoten. Als je er dan ook nog voor zorgt dat de plant niet op de tocht staat, ben je er zeker van dat de bloemen lang blijven bloeien.

Zorg voor nog meer bloemen

Uitgebloeide bloemen kun je het best meteen uit de plant verwijderen. Met een schaar knip je ze er gemakkelijk af en stimuleer je de plant om nog meer bloemen te maken. Voel je dus vooral niet schuldig als je een zielig wordend bloemetje weghaalt. Het zorgt ervoor dat de plant geen zaden kan ontwikkelen en vaak de noodzaak voelt om nog meer bloemen te produceren.

Zo’n bloem maken kost een plant heel veel energie. Die energie haalt een plant uit de voedingsstoffen die in de potgrond zitten. Dat betekent dat die voedingsstoffen op een gegeven moment ook op zijn en aangevuld moeten worden. In de aanloop naar de bloei en tijdens de bloei kun je kamerplanten daarom best extra voeding geven. Geef nooit meer dan er op de verpakking vermeld staat en geniet van een extra lange bloei.

 

Bromelia en MedinillaBromelia en Medinilla

Methodes om je plant volgend jaar weer in bloei te krijgen

Het verschilt erg per plant, hoe je hem weer in bloei krijgt. De ene plant heeft een koude periode nodig, de andere een donkere of juist een lichte. Het is dus belangrijk dat je per plant uitzoekt welke omstandigheden nodig zijn om opnieuw tot bloei te komen.

De kleurrijke Aechmea en andere Bromelia’s vormen na de bloei nakomelingen aan de onderkant van de plant. Naarmate deze groter worden, zal de moederplant langzaam afsterven. Hier kunnen maanden overheen gaan. Wanneer de baby plant half zo groot is als de moederplant, kun je deze van de plant lossnijden en in een eigen pot zetten. Let er hierbij op dat je de baby plant zo los snijd, dat er wortels aan vast zitten. De plant gaat weer bloeien als de baby planten volwassen zijn geworden.

De Spathiphyllum, of lepelplant, zo genoemd omdat de bloemen de vorm van een lepel hebben, is het hele jaar aantrekkelijk. De groene bladeren hebben een hoog jungle gehalte en de fijne witte bloemen zweven daarboven. De plant bloeit van nature in het voorjaar en de zomer, maar je ze zijn het hele jaar in bloei verkrijgbaar. Deze plant komt vrij makkelijk weer in bloei. Als alle bloemen zijn uitgebloeid, mag de plant op dezelfde plek blijven staan. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen heeft, door in het voorjaar en de zomer regelmatig plantenvoeding te geven. Als de lepelplant in een pot staat die groot genoeg is, kun je regelmatig nieuwe bloemen verwachten. De plant kan enkele maanden achter elkaar in bloei staan.

Om je uitgebloeide orchidee weer in bloei te krijgen, moet je iets meer doen. Je moet de orchidee een beetje uitdagen en hem een flinke periode koel zetten. Als een orchidee het moeilijk heeft, komt het overlevingsinstinct naar boven en doet de plant er alles aan om nieuwe bloemen voort te brengen en zich zo voor te planten. Zodra je nieuwe knoppen ziet verschijnen, kun je de plant weer op z’n oude plek zetten.

Altijd een bloeiende plant in huis

Bij bloemen dacht je tot nu toe misschien aan het voorjaar en de zomer, wuivende velden zonnebloemen en vrolijke boeketten. Maar niet alle planten bloeien alleen in die seizoenen. Er zijn ook planten die in de wintermaanden juist wat kleur toevoegen. Bijvoorbeeld de kerstcactus, of Schlumbergera. Die bloeit gemakkelijk elk jaar opnieuw tijdens, de naam zegt het al, de kerst! Andere planten kunnen het hele jaar door bloeien, zoals de Christusdoorn, of Euphorbia milii. Als je dus de juiste planten met elkaar combineert, heb je altijd een bloeiende plant in huis. Dan wisselt de ene bloem de andere af!

Bloeiende kamerplanten

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (15)
H
Hennie
1 februari 2019, 09:28
Wat een leuke tips
h
het inspiratieteam
4 februari 2019, 08:45
Hoi Hennie, Leuk om te horen!
A
Anna
19 februari 2019, 19:01
Geef je een orchidee in rust wel of juist geen water?
h
het inspiratieteam
20 februari 2019, 09:08
Hoi Anna, in de rust geef geef je de orchidee gewoon water. Je geeft hem in de rust periode alleen wat minder water!
m
marjo
26 oktober 2019, 20:22
Hoi Anna, ik heb een aantal Kalanchoe Humilus en daarvan zijn de bloemen al een tijdje uitgebloeid. Kan ik die lange stengel met uitgebloeide bloemetjes afknippen en kunnen de planten dan gewoon in het raamkozijn blijven staan?
h
het inspiratieteam
5 december 2019, 11:58
Hi Marjo, deze uitgebloeide stengels kun je inderdaad het beste afknippen. Veder kan je de plant gewoon op zijn plekje laten staan, wie weet krijgt hij volgend jaar weer bloemetjes. Succes!
F
Farah
17 januari 2022, 20:17
Hoi hoi Ik heb een een hele grote yucca, 231 ( raakt m’n plafond) alleen hij sterft uit tot mijn grote spijt. Hii was mooi vol en groen en de bladeren stonden hoog puntig, nu zijn veel bladeren afgevallen, de bladeren hangen, zijn geel, verschrompeld en vallen af. Mijn yucca is bijna kaal! Wat kan ik doen?
I
Intratuin
18 januari 2022, 10:07

Hoi Farah,

Dat klinkt niet zo goed! Er kunnen bij deze symptomen 3 verschillende dingen aan de hand zijn:

- Je geeft teveel water, geef pas water als de potgrond is uitgedroogd.

- Je plant heeft een lichtprobleem en staat niet op de goede plek.

- Je plant heeft last van beestjes, kijk goed of je ergens rouwvliegjes, luizen of ander ongedierte zit en pak dit probleem aan.

Succes! ^Intratuin

E
Els
18 januari 2022, 08:46
Handige tips waar je zeker wat mee kan doen
W
Willeke Tinnenbroek
12 juli 2022, 07:58
Het lukt mij niet om de orchidee weer in bloei te krijgen. Staat al maanden afgezonderd en ik geef hem eens in de paar weken een beetje water of dompel hem even onder, maar ik zie niets gebeuren. Dit is de tweede orchidee waar ik het bij probeer. Wat zou ik kunnen doen om hem wel in bloei te krijgen?
I
Intratuin
18 juli 2022, 09:11

Beste Willeke,

Helaas wil niet elke orchidee opnieuw bloeien, het ligt er een beetje aan welke orchidee je hebt. Bij de vlinderorchidee (Phalaenopsis) kan je het bloemtakje afknippen boven het tweede oog (verdikking) van onderaf geteld. Na wat tijd en geduld kan hier weer een bloeitak uit groeien en bloeien. Bij andere orchideeën moet je wachten tot er een nieuwe scheut vanuit de basis van de plant gaat groeien. Je lijkt de juiste tactiek te hanteren, want het helpt bij een orchidee om hem na de bloei een paar maanden een paar graden kouder te zetten en minder water te geven. De orchidee krijgt het dan moeilijk, waardoor hij zo snel mogelijk voor nageslacht wil gaan zorgen en dus nieuwe scheuten zal aanmaken. Ik ben bang dat er niet meer tips te geven zijn dan geduld te hebben of anders toch voor een nieuwe orchidee te gaan. Lees in onze plantengids alles over de orchidee.

^Intratuin

E
Elly
26 juli 2022, 18:53
Ik heb een lipstickplant in knop. Helaas drogen de knoppen in en krijgen een witte waas. Ze komen niet meer in bloei wat ik heel jammer vind. Wat doe ik niet goed? Hij staat op een lichte plaats en krijgt geen zon
I
Intratuin
28 juli 2022, 15:20

Beste Elly,

Wat jammer dat je lippenstiftplant het niet naar haar zin lijkt te hebben. Kan het zijn dat de plant op de tocht staat? En krijgt de plant voldoende water? Een lippenstiftplant heeft altijd vochtige, maar niet te  natte, grond nodig. Het klinkt wel of de plant verder op een goede plek staat! Geef het vooral nog niet op, de plant kan nog helemaal bij trekken.

^Intratuin

 

M
Mirjam
15 februari 2023, 13:38
Hoi, Mijn Strelitzia krijgt geen nieuwe bladeren erbij. Wat kan ik doen? Gr. Mirjam
I
Intratuin
16 februari 2023, 09:23

Hoi Mirjam,

Vermoedelijk moet je wat geduld hebben met je Strelitzia. In de herfst en winter gaan ook onze kamerplanten in winterrust en zodra de dagen weer langer worden gaan ze weer groeien. Even afwachten dus! Als je meer wil lezen over de verzorging van een Strelitzia, lees dan alles over de Strelitzia (Paradijsvogelplant) in onze plantengids.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top