• Voor de beste groeninspiratie
 • Alles voor huis, tuin en dier
 • Handige groenvideo's
minuten lezen

Zo verzorg je een cactus

Het is een tijdje stil geweest, maar de cactus is inmiddels niet meer weg te denken uit een hip, jong en modern interieur. Hij geeft een stoer randje aan iedere woonkamer. De cactus is een succulent, een plant die de eigenschap heeft om water voor een bepaalde tijd op te slaan. Zo kunnen ze de aankomende droogteperiode makkelijk overleven. Deze stoere jongens zijn dus geschikt voor iedere plantenliefhebber!

Sterke jongen

De meeste cactussen komen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze groeien daar in hun natuurlijke omgeving; de woestijnen en steppen. Maar ook in hooggelegen bergenhellingen, in oerwouden en zelfs in tropische regenwouden. Dit geeft wel aan dat de cactus zich gemakkelijk aanpast aan de levensomstandigheden waarmee hij wordt geconfronteerd. Het is dus ook niet zo gek dat de cactus heel makkelijk te verzorgen is. Ze kunnen in de volle zon en zijn dol op de droge lucht van de centrale verwarming. Een ideale plant voor onze goed geïsoleerde huizen dus.

Af en toe een scheutje

De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de plant en de periode van het jaar. Van november tot maart is helemaal geen, of zeer weinig water voldoende. Plaats de cactus dan ook op een koelere plek in huis, hierdoor gaat de cactus in de overlevingsstand en bestaat de kans dat hij weer tot bloei komt! Vanaf maart mag je weer meer water geven; eenmaal per drie a vier weken een scheut. Laat de grond daarna weer helemaal uitdrogen. Bij twijfel; liever geen water geven. Bij te veel water dreigt namelijk rottingsgevaar van de wortels en daar is de cactus zeer gevoelig voor.

Geef een beetje liefde

Cactussen en vetplanten moeten worden verpot wanneer de pot te klein wordt. Het is raadzaam om jonge cactussen elk jaar te verpotten. Kies dan voor een ondiepe brede pot; cactussen wortelen ondiep en breed. Vul hierbij de gehele pot met speciale cactusgrond. Cactusgrond is samengesteld uit bijzonder hoogwaardige grondstoffen zoals tuinturf, turfstrooisel, zand en meststoffen. Ook bevat het een speciale potgrondmix die voor extra bemesting zorgt. De potgrond bevat daardoor voldoende voeding voor 6 tot 8 weken.

Let op! Wanneer je een cactus verpot, trek dan wel goede tuinhandschoenen aan. Zijn stekels zijn erg scherp!

Kies je stijl!

De cactusfamilie is een bonte verzameling van echte eyecatchers! Ze blinken uit in hun opmerkelijke vormen, decoratieve stekels en felgekleurde bloemen. Met een cactus kun je eindeloos combineren. Kies niet voor één mini cactus, maar groepeer meerdere verschillende soorten bij elkaar in een grote schaal. Wil je terug naar zijn roots? Zet hem dan in een terracotta pot. De kleur van het aardewerk wekt de warmte van de woestijn op. Met één grote cactus op een prominente plek maak je een statement in je interieur!

Zin in nog meer groen voor binnen? Bekijk onze top 10 grote kamerplanten! Deze grote, groene planten zijn allemaal te koop bij Intratuin. Breng dus snel een bezoek aan een Intratuin bij jou in de buurt en kies planten uit voor elke plek in je huis.

Reacties

 1. Marion Maessen- Laumen

  3 september 2017, 20:58 / Beantwoorden

  Ik zou graag het Every Days pakket willen winnen
  Omdat het een prachtig pakket is, pas in ieder interieur.
  Goede kwaliteit, ziet er “warm” en huiselijk uit.
  Kort samen gevat, dit noem ik thuis komen !!!❤️

  Groetjes ,Marion Maessen- Laumen

 2. Het is zo fijn om je kamer opnieuw te stylen, met planten, mooie gekleurde potten een nieuw seizoen in.
  Net als schilderen je fantasie en talent gebruiken!
  Gaat Intratuin mij daarbij helpen? Fingers crossed. ….

 3. een hoop sites gelezen over verzorgen van mijn cactus maar nu weet ik nog steeds niet of ik de cactus met een plantenspuit water mag geven? Zodat hij niet te nat wordt! Mijn cactus is prachtig en ik zou het heel erg vinden als het hem niet goed gaat! Laura.

  • Intratuin

   Hi Laura, een plantenspuit kan, maar een slokje water met de gieter is net zo makkelijk. Het water wordt uiteindelijk opgenomen door de plant en afgevoerd naar de wortels. Dus met een gieter gebeurt dit sneller dan met de plantenspuit. Zolang je maar niet té veel water geeft is er niks aan de hand.

 4. Grote liefhebber van catussen.
  Niet te veel water geven,en vooral niet in het najaar.
  Rustperiode

 5. Ik ben een grote liefhebber van cactussen.
  In het najaar hebben ze een rustperiode.
  Dus liever geen water.
  Dat kan dus weer in her voorjaar

 6. Hallo,
  Ik ben ook een groot liefhebber van cactussen en heb er nu 5.
  Maar als je ze water geeft, moet je dan ook water spuiten op de cactus zelf?
  Ik doe het soms wel eens alleen ik kan er echter niets over vinden op het internet.

  Groetjes Juultje

  • Intratuin

   Hi Juultje, je hoeft een cactus eigenlijk niet te besproeien met water als je hem ook met de gieter water geeft. In het wild worden cactussen bevochtigd door mist en damp en valt er vrijwel geen regen. De mist condenseert op de cactus waardoor het water naar beneden druppelt richting zijn wortels. Als jij jouw cactussen besproeit én water geeft met een gieter krijgen ze dus eigenlijk twee keer zoveel water. Dat terwijl een cactus juist niet zoveel water nodig heeft. Daarnaast zal hij bij jou in de woonkamer waarschijnlijk langer nat blijven waardoor er een kleine kans is dat je cactus kan gaan rotten. Succes en veel plezier met het verzorgen van je cactussen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *