• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
cactus, stekels, bolcactus, vetplant
minuten lezen

Zo verzorg je een cactus

Het is een tijdje stil geweest, maar de cactus is inmiddels niet meer weg te denken uit een hip, jong en modern interieur. Hij geeft een stoer randje aan iedere woonkamer. De cactus is een succulent, een plant die de eigenschap heeft om water voor een bepaalde tijd op te slaan. Zo kunnen ze de aankomende droogteperiode makkelijk overleven. Deze stoere jongens zijn dus geschikt voor iedere plantenliefhebber!

Sterke jongen

De meeste cactussen komen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze groeien daar in hun natuurlijke omgeving; de woestijnen en steppen. Maar ook in hooggelegen bergenhellingen, in oerwouden en zelfs in tropische regenwouden. Dit geeft wel aan dat de cactus zich gemakkelijk aanpast aan de levensomstandigheden waarmee hij wordt geconfronteerd. Het is dus ook niet zo gek dat de cactus heel makkelijk te verzorgen is. Ze kunnen in de volle zon en zijn dol op de droge lucht van de centrale verwarming. Een ideale plant voor onze goed geïsoleerde huizen dus.

Af en toe een scheutje

De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de plant en de periode van het jaar. Van november tot maart is helemaal geen, of zeer weinig water voldoende. Plaats de cactus dan ook op een koelere plek in huis, hierdoor gaat de cactus in de overlevingsstand en bestaat de kans dat hij weer tot bloei komt! Vanaf maart mag je weer meer water geven; eenmaal per drie a vier weken een scheut. Laat de grond daarna weer helemaal uitdrogen. Bij twijfel; liever geen water geven. Bij te veel water dreigt namelijk rottingsgevaar van de wortels en daar is de cactus zeer gevoelig voor.

Geef een beetje liefde

Cactussen en vetplanten moeten worden verpot wanneer de pot te klein wordt. Het is raadzaam om jonge cactussen elk jaar te verpotten. Kies dan voor een ondiepe brede pot; cactussen wortelen ondiep en breed. Vul hierbij de gehele pot met speciale cactusgrond. Cactusgrond is samengesteld uit bijzonder hoogwaardige grondstoffen zoals tuinturf, turfstrooisel, zand en meststoffen. Ook bevat het een speciale potgrondmix die voor extra bemesting zorgt. De potgrond bevat daardoor voldoende voeding voor 6 tot 8 weken.

Let op! Wanneer je een cactus verpot, trek dan wel goede tuinhandschoenen aan. Zijn stekels zijn erg scherp!

Kies je stijl!

De cactusfamilie is een bonte verzameling van echte eyecatchers! Ze blinken uit in hun opmerkelijke vormen, decoratieve stekels en felgekleurde bloemen. Met een cactus kun je eindeloos combineren. Kies niet voor één mini cactus, maar groepeer meerdere verschillende soorten bij elkaar in een grote schaal. Wil je terug naar zijn roots? Zet hem dan in een terracotta pot. De kleur van het aardewerk wekt de warmte van de woestijn op. Met één grote cactus op een prominente plek maak je een statement in je interieur!

Zin in nog meer groen voor binnen? Bekijk onze top 10 grote kamerplanten! Deze grote, groene planten zijn allemaal te koop bij Intratuin. Breng dus snel een bezoek aan een Intratuin bij jou in de buurt en kies planten uit voor elke plek in je huis.

Reacties

 1. Avatar

  Marion Maessen- Laumen

  3 september 2017, 20:58 / Beantwoorden

  Ik zou graag het Every Days pakket willen winnen
  Omdat het een prachtig pakket is, pas in ieder interieur.
  Goede kwaliteit, ziet er “warm” en huiselijk uit.
  Kort samen gevat, dit noem ik thuis komen !!!❤️

  Groetjes ,Marion Maessen- Laumen

 2. Avatar

  Het is zo fijn om je kamer opnieuw te stylen, met planten, mooie gekleurde potten een nieuw seizoen in.
  Net als schilderen je fantasie en talent gebruiken!
  Gaat Intratuin mij daarbij helpen? Fingers crossed. ….

 3. Avatar

  een hoop sites gelezen over verzorgen van mijn cactus maar nu weet ik nog steeds niet of ik de cactus met een plantenspuit water mag geven? Zodat hij niet te nat wordt! Mijn cactus is prachtig en ik zou het heel erg vinden als het hem niet goed gaat! Laura.

  • Intratuin

   Hi Laura, een plantenspuit kan, maar een slokje water met de gieter is net zo makkelijk. Het water wordt uiteindelijk opgenomen door de plant en afgevoerd naar de wortels. Dus met een gieter gebeurt dit sneller dan met de plantenspuit. Zolang je maar niet té veel water geeft is er niks aan de hand.

 4. Avatar

  Grote liefhebber van catussen.
  Niet te veel water geven,en vooral niet in het najaar.
  Rustperiode

 5. Avatar

  Ik ben een grote liefhebber van cactussen.
  In het najaar hebben ze een rustperiode.
  Dus liever geen water.
  Dat kan dus weer in her voorjaar

 6. Avatar

  Hallo,
  Ik ben ook een groot liefhebber van cactussen en heb er nu 5.
  Maar als je ze water geeft, moet je dan ook water spuiten op de cactus zelf?
  Ik doe het soms wel eens alleen ik kan er echter niets over vinden op het internet.

  Groetjes Juultje

  • Intratuin

   Hi Juultje, je hoeft een cactus eigenlijk niet te besproeien met water als je hem ook met de gieter water geeft. In het wild worden cactussen bevochtigd door mist en damp en valt er vrijwel geen regen. De mist condenseert op de cactus waardoor het water naar beneden druppelt richting zijn wortels. Als jij jouw cactussen besproeit én water geeft met een gieter krijgen ze dus eigenlijk twee keer zoveel water. Dat terwijl een cactus juist niet zoveel water nodig heeft. Daarnaast zal hij bij jou in de woonkamer waarschijnlijk langer nat blijven waardoor er een kleine kans is dat je cactus kan gaan rotten. Succes en veel plezier met het verzorgen van je cactussen!

 7. Avatar

  Beste intratuin,

  Ik heb een dichte vaas met aan de zijkant een gat.
  Nu leek het me leuk om er een woestijn tema van te maken.
  Ik vroeg me daardoor af. Kan de bodem van de cactus uit een groot deel zand bestaan?

  Mvg
  Stefan

  • het inspiratieteam

   Hi Stefan, wat een leuk idee! Het ligt eraan wat voor zand dit is. In potgrond zitten meer voedingsstoffen dan in wit zand. Het beste is om speciale cactusgrond te gebruiken, hier zit alles in dat cactussen nodig hebben!

 8. Avatar

  Ik ben bang dat ik mijn cactus te veel water heb gegeven. Hij hangt nu wat scheef in de pot en is helemaal zacht geworden. Is het nog te redden?

 9. Avatar

  Hallo allemaal, heb 3 wekengeleden een klein cactus plantje in pot gekocht, maar niet gevraagd , hoe vaak dat die water moeten hebben,

  • het inspiratieteam

   Hi Gerda, leuk dat je een cactusplantje bij ons hebt gekocht. In de herfst en wintermaanden hebben cactussen eigenlijk geen water nodig of zeer weinig. Zet hem op een lekker koel plekje, dan gaat hij in ruststand. Rond maart kun je dan weer langzaamaan beginnen met water geven. Succes!

 10. Avatar

  Hoi hoi,

  Mijn cactus verkleurd en verschrompeld volgens mij. Staat bij radiator en in de zon. Zou ideaal moeten zijn. Wat doe ik fout? of wat gaat er mis? Grond is ingedroogd. Help.

  • het inspiratieteam

   Hi Jannette, het kan zijn dat de cactus reageert op de verwarming en/of de zon. Tijdens de herfst- en wintermaanden kun je je cactus het beste even op een koel plekje zetten, dan gaat hij in ruststand. In principe hoef je nu niet zoveel water meer te geven, maar als je bang bent dat de cactus uitdrogingsverschijnselen vertoont zou je hem eventueel een klein scheutje water kunnen geven. Echter niet teveel, want een cactus is gevoeliger voor rotting dan voor verdroging. Succes!

 11. Avatar

  Hoi,

  Ik heb een tijdje geleden een Euphorbia erytrea bij jullie gekocht. Echter lijkt het nu alsof hij aan het rotten is terwijl ik geen water heb gegeven. Kan dit ergens anders door komen en hoe kan ik het verhelpen? Zonde van de €70,- als hij na 2 maanden weer de deur uit kan.
  Groet,
  Liselore

  • het inspiratieteam

   Hi Liselore, wat jammer! Dat zou inderdaad zonde zijn. Is het echt rotten met schimmel, of is het meer verdrogen en verschrompelen? Want dat laatste kan komen doordat je hem geen water hebt gegeven. Krijgt hij wel zonlicht op de plek waar hij staat?

 12. Avatar

  hallo,
  wij hebben 3 cactussen( 1.10m hoog) ,met vele armen,maar er ligt nu wel ’n hardnekigge stoflaagje op
  ,hoe kan ik deze weer schoonmaken,zonder dat ik me steeds weer prik aan de vinijnigen doorne!!

  • het inspiratieteam

   Hoi Conny, de cactus afspoelen klinkt te lastig. Misschien werkt een klein pompje, dat die al het stof wegblaast en eventueel even natmaken en daarna nog een keer stofblazen.

 13. Avatar

  Hoi, heb een mooi cactus (± 30 cm hoog) gezien en die staat nu een een hoge pot van ook ongeveer 30 cm hoog. Kan ik de cactus zonder problemen verpotten naar een lage schaal van ongeveer 10 cm diep?

  • het inspiratieteam

   Hoi Willem, een plantje vindt het eigenlijk nooit fijn om verpot te worden naar een kleinere pot. Ik raad het dus niet perse aan.

 14. Avatar

  ik heb een cactus met een grotere en kleinere arm. Bovenop zitten bolletjes, nu is een bolletje aan het verdrogen. Onze zoon heeft deze enge tijd geleden bij Intratuin gekocht voor zijn vrouw en zijn nu op wereldreis. Ik maak me ongerust want ik wil hen over een jaar graag heel teruggeven.
  Ligt het aan het licht, water, ik wet het niet. ik heb hem nu een half jaar en het ging goed…..tot nu.. vriendelijke groet v Rietje

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   4 maart 2019, 09:33 / Beantwoorden

   Hi Rietje, geef je de cactus water? Het zou kunnen zijn dat je hem wat regelmatiger een scheutje water moet geven. Zo’n 1 keer per maand een scheut is voldoende. Vaak is het verdrogen van delen bij een cactus een teken van uitdroging. Succes!

 15. Avatar

  cool super goede uit leg de beste die ik had echt zo goed mjn cactus is nu door jullie helemaal blij en superduper gezond

 16. Avatar

  Goede uitleg! Ik ga mijn cactussen minder water geven dan ik deed. Is het echt noodzakelijk om je cactussen te verpotten?
  Groetjes Ayla

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   24 mei 2019, 10:09 / Beantwoorden

   Hi Ayla, het kan inderdaad nodig zijn om je cactus te verpotten. Hierdoor kan hij weer meer nieuwe voedingsstoffen uit de grond halen en krijgt hij weer meer ruimte om te groeien.

 17. Avatar

  Hoi hoi,
  Ik heb gister 2 cactusjes gekregen (±10 cm) en ik zou het zonde vinden als die uitdrogen of juist teveel water krijgen. Hoevaak moet ik ze in deze periode water geven?
  Groetjes Kasmira

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   2 mei 2019, 17:01 / Beantwoorden

   Hi Kasmira, eens per twee weken is in de zomer vaak genoeg! Als ze op een schaduwrijke plek staan mag het zelfs nog wat minder zijn. In het najaar is een keer per maand waarschijnlijk wel voldoende. Je kunt even met je vinger in de aarde prikken om te voelen of de aarde al helemaal is opgedroogd voordat je weer water geeft. Succes en plezier met je cactusjes!

 18. Avatar

  Heb meer dan 100 cactussen, zowel in de kas als op kantoor. Ook een aantal Melocactussen. de laatste zijn het meest lastig, als ze volwassen zijn dan kunnen ze er minder goed tegen vochtige grond dan andere cactussen. Als het een dag warm is geweest dan sproeien de meeste liefhebbers s’ avonds of in de ochtend. Het moment van sproeien is als de zon nog niet op de cactus schijnt. Veel mensen denken dat je de grond moet laten uitdrogen om daarna af en toe een scheutje te geven. De grond neemt dan het weinige water niet op. de cactus kwijnt weg en gaat zelden bloeien. Kansloos voor de groei dus. Wij zetten, afhankelijk van de temperatuur eens in de week tot 3 weken de pot in het water (soms met meststof erin) en laten het water optrekken, de grond moet geheel vochtig zijn. Het overtollige water moet daarna uit de pot kunnen lopen. Er zijn diverse meningen of een terracottapot beter is dan een plastic pot. Terracotte droogt snel uit, dus moet je vaker water geven. Als je echt meer van cactussen wilt weten, wordt dan lid van succulenta. Tip, open dag bij een van de grootste kwekerijen in Europa, 1 juni Ubink in Kudelstaart.

 19. Avatar

  Hallo,

  Is het een beetje goed om een cactus op een kastje naast een raam die naar het noorden wijst?

  Gr Derrin

  • het inspiratieteam

   Hallo Derrin, Een cactus heeft veel licht nodig. Het raam staat al naar het noorden en boven op een kastje zal nog minder licht geven. Als je een andere plaats hebt voor je cactus zouden we dat aanraden.

 20. Avatar

  Kan een cactus in de zomer ook buiten staan?

  • het inspiratieteam

   Hallo Henny, als de buitentemperatuur niet onder de 10-12 graden komt is er niets aan de hand. In de meeste gevallen is het zelfs erg goed voor de Cactus. Houd wel de grond in de gaten, want als deze te nat wordt door de Hollandse Zomer is dat niet goed voor de wortels.

 21. Avatar

  Leuk

 22. Avatar

  Ik heb vandaag een cactus gekocht. Het is een cactus die bestaat uit verschillende bolletjes. Ik weet niet precies hoeveel water het nodig heeft nadat ik hem gekocht heb. Ik las ergens dat 1x per maand voldoende is. Hebben ze in de zomer ook maar 1x per maand nodig? Of iets meer. Ik ben bang dat ik hem anders gauw teveel water geef.

  • het inspiratieteam

   Hallo Melissa, een cactus heeft inderdaad maar weinig water nodig. 1 x in de 2 weken tot 1x in de maand water geven is echt genoeg voor deze plantjes. Succes!

 23. Avatar

  hallo,
  ik vraag me af of er een manier is om een cactus te identificeren, ik heb namelijk een cactus die gaat bloeien en ik wil graag weten hoe ie eruit ziet als ie aan het bloeien is + hoe ik hem precies moet verzorgen. ik kan alleen nergens online de naam vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *