Laden..
Zo verzorg je je terrarium

Zo verzorg je je terrarium

Een kleine sprookjeswereld achter glas met allerlei plantjes en mossen die de ruimte langzaam vullen. Terrariums spreken bij veel mensen tot de verbeelding en het is een mooie en makkelijke manier om plantjes te laten groeien. Maar als je een terrarium hebt gekocht, of zelf hebt gemaakt, moet je zo nu en dan nog wel onderhoud plegen. Ook kunnen ze soms uit balans raken. Hoe je dit herkent en kunt oplossen, vertel ik je in dit blog.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Hoe werkt een gesloten terrarium?

Allereerst wat achtergrondinformatie over hoe een terrarium eigenlijk werkt. Want een helemaal afgesloten systeem waar planten in blijven leven klinkt bijna te magisch om waar te zijn. Eigenlijk vormt er in een afgesloten terrarium een nieuw ecosysteem, waar de planten goed in kunnen groeien. Er vormt een kringloop van het water dat in het terrarium zit. De planten nemen het op met hun wortels en verdampen het weer via hun blad. Hierdoor beslaat het glas van je terrarium zo nu en dan. Dit vocht druppelt weer naar beneden om zo weer bij de wortels terecht te komen.

Heb je een open of een dicht terrarium?

Een afgesloten terrarium, bijvoorbeeld met een kurk, dop of deksel, vormt een uniek ecosysteem waar je bijna niks meer aan hoeft te doen als het in balans is. Een open terrarium zal wel regelmatig wat zorg nodig hebben. Hieruit verdampt vocht, waardoor je zo nu en dan water moet geven. Het ligt aan de grootte van de opening van je terrarium en aan de soort planten die je erin hebt gezet hoe vaak je water moet geven. Cactussen en vetplanten moeten een lange tijd droogstaan, terwijl andere plantjes elke week wel water kunnen gebruiken.

Terrarium in flesTerrarium in fles

Heb je de juiste planten voor je terrarium gekozen?

Plantjes voor terrariumPlantjes voor terrarium

Je kunt niet zomaar elk plantje in een afgesloten terrarium zetten. In een afgesloten terrarium is het altijd vochtig. Het vocht blijft immers circuleren, het verdampt en druppelt weer terug de aarde in. Het is belangrijk dat je de juiste planten hierbij uitkiest. Dit zijn plantjes die houden van een vochtige omgeving en geen droge voeten willen krijgen. Denk aan het mozaïekplantje (Fittonia), kleine Calathea’s, varens en mos. Zet je een vetplant of cactus in een afgesloten terrarium dan heb je grote kans dat het na verloop van tijd niet goed gaat met je planten. De omgeving is namelijk te vochtig, waardoor deze planten kunnen gaan schimmelen of rotten. Cactussen en vetplanten zijn wel geschikt voor een open terrarium, waarbij je zo nu en dan water moet geven.

 

Hoe blijft je terrarium in balans?

Je wilt de balans die in je afgesloten terrarium ontstaat natuurlijk zo houden. Er zijn verschillende factoren die er invloed op kunnen hebben. Ten eerste kan er te veel of te weinig water in het terrarium zitten, daarover hieronder meer. Verder wil je je afgesloten terrarium op een plek zetten waar omstandigheden als temperatuur en licht zo stabiel mogelijk zijn. Zet je terrarium dus niet op de tocht of boven de verwarming. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is natuurlijk geen probleem, maar grote verschillen kunnen ervoor zorgen dat het systeem uit balans raakt. Ook zet je je terrarium niet in de volle zon. Hierdoor kan de temperatuur namelijk flink oplopen en kunnen je plantjes verbranden. Een plek met veel indirect licht is ideaal. Verplaats je terrarium liever niet meer als deze in balans is, door veranderingen in het licht, kan het weer uit balans raken.

Moet ik water geven aan mijn gesloten terrarium?

In principe ontstaat er een balans in het afgesloten terrarium waardoor je geen water hoeft te geven. Maar het kan altijd zijn dat er toch vocht via de kurk ontsnapt en je terrarium te weinig vocht heeft. Dit kun je goed zien aan de kleur van de aarde. Wanneer deze droger wordt, wordt de kleur steeds lichter bruin. Nu hoeft de aarde niet altijd helemaal donker te zijn, maar wanneer de aarde steeds lichter wordt is het goed een beetje vocht toe te voegen. Geef bijvoorbeeld een spray met de plantenspuit of giet een klein beetje water in je terrarium. Hiervoor hou je je terrarium het best een beetje scheef, waardoor het water langs het glas naar beneden kan glijden. Doe je terrarium weer dicht en kijk of de balans zich weer goed herstelt. Let op dat je maar een klein beetje water per keer geeft, want het is makkelijker om nog een keer water geven, dan het overtollige water weer uit je terrarium halen.

Help, er zit schimmel in mijn terrarium!

Soms is je terrarium uit balans en kunnen er daardoor problemen ontstaan. Meestal zit er dan te veel vocht in je systeem. Actief houtskool, wat meestal onderin je terrarium zit, helpt met het zuiveren van het vocht in je terrarium, maar het is geen garantie dat er geen schimmel ontstaat. In het vochtige klimaat van je terrarium zal de schimmel zich makkelijk kunnen verspreiden en dat kan echt schade aan je planten aanrichten. Zie je dus een plantje in je terrarium wat beschimmeld is, probeer de besmette blaadjes er dan uit te halen, zodat de schimmel niet verder verspreidt. Het kan helpen om het terrarium ook een tijdje open te laten staan, zodat het iets droger wordt. Hierdoor zal de schimmel ook uitdrogen.

Het kan ook voorkomen dat de blaadjes die van je plant afvallen gaan schimmelen. Omdat dit zich kan verspreiden naar je planten, haal je deze er ook liever uit. Losse blaadjes die niet schimmelen, kunnen in je terrarium blijven, omdat ze ook voor nieuwe voedingsstoffen in de grond zorgen.

Stekje knippen, terrarium snoeienStekje knippen, terrarium snoeien

Snoeien

Soms vinden plantjes het zo fijn in je terrarium dat ze hem helemaal vol groeien. De blaadjes plakken tegen het glas aan en proberen zich een weg langs de kurk naar buiten te vinden. Dit kan er heel mooi uitzien, maar soms kan het ook een beetje veel van het goede zijn. Vooral als de andere plantjes daardoor niet goed meer kunnen groeien. Wil je niet zo’n wild terrarium, maar een iets netter model, dan zal je je plantjes zo nu en dan moeten snoeien. Dit gaat beter bij de terrariums met een wat grotere opening, dan bij de hele smalle modellen. Neem een klein schaartje en knip je plantje net boven het blad af. Bij varens kun je te groot geworden bladeren helemaal verwijderen. Let op dat je niet te veel van de plantjes af knipt, zodat ze nog wel gezond kunnen uitlopen. Na het snoeien sluit je je terrarium weer en hou je hem een tijd in de gaten om te zien of de balans weer goed herstelt. Hij is immers even open geweest.

Jarenlang terrarium plezier

Met de juiste zorg gaat je terrarium zo jarenlang mee. Misschien moet je een keer een plantje vervangen, of een beetje snoeien, maar verder vragen ze maar weinig zorg. Een afgesloten terrarium is dus ideaal als je soms vergeet je planten water te geven of er liever naar kijkt dan dat je veel tijd in de verzorging moet stoppen. Wegdromen bij die blaadjes achter glas mag wel.

Terrariums

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (35)
B
Bets
14 februari 2022, 15:29
Er zit mos in m’n fles, moet ik dat ook vochtig houden of is dat niet nodig, er zit een gat in de fles.
I
Intratuin
14 februari 2022, 16:27

Hallo Bets,

Mos is een plant en heeft water nodig, anders zal het mos uitdrogen. In een gesloten terrarium wordt het water behouden, maar aangezien je zegt dat jouw terrarium een gat heeft, moet je het mos behandelen zoals een plant in een gewone bloempot. Dus ja: geef je mos af en toe water!

^Intratuin

K
Karin
12 april 2022, 15:10
Mijn terrarium overwoekerde compleet en van snoeien gingen de plantjes kapot. Ik wil nu graag een nieuw terrarium in mijn glazen pot maken, maar er zit een soort witte aanslag op het glas (het lijkt op kalk, maar we krijgen het er nergens mee af). Wat zou het kunnen zijn en hoe maken we de fles weer gebruiksklaar?
I
Intratuin
12 april 2022, 16:49

Beste Karin,

Lastige vraag... Mijn eerste idee over de witte aanslag zou ook kalk zijn, ik neem aan dat je schoonmaakazijn en een schuursponsje geprobeerd hebt? Ik kan niets anders bedenken wat dit kan zijn. Neem anders je terrarium mee naar jouw Intratuin winkel, dan kunnen mijn collega's ter plekke bekijken wat dit kan zijn!

^Intratuin

A
Aafke
15 september 2022, 15:01
Hoi Karin, Heb je een oplossing gevonden voor de witte aanslag? Ik heb hetzelfde probleem en krijg het er ook niet van af. Ik ben heel benieuwd wat jullie hebben gedaan om de fles weer schoon te krijgen. Groetjes, Aafke
R
Roy
24 oktober 2022, 19:54
Nooit kraanwater gebruiken ,gebruik regen water of gedeminiraliseerd water dat kun je kopen ,
a
anton
13 mei 2023, 16:34
witte aanslag verdwijnd heel goed met rijst en azijn en aluminium folie. Even googelen, door deze combi ontstaat een chemische reactie die het glas helder maakt, googelen voor de juiste verhoudingen en met lauw warm water gaat het sneller. succes
R
Renata
16 april 2022, 09:44
Hallo, in mijn terrarium zitten kleine vliegjes. Kan ik die bestrijden door het terrarium te besproeien met Pokon hardnekkige insecten. Of kunnen dan de plantjes doodgaan.
I
Intratuin
19 april 2022, 09:05

Beste Renata,

het klinkt alsof jouw terrarium last heeft van rouwvliegjes (de rouwvarenmug). In principe kun je de Pokon gebruiken, je plantjes zouden daar gewoon tegen moeten kunnen. Volg wel goed de instucties op de verpakking. Wij raden bestrijdingsmiddelen in principe af, er zijn andere manieren om de rouwvliegjes te bestrijden, lees daar alles over in onze blog over het bestrijden van rouwvliegjes.

Succes, want ze zijn niet makkelijk om vanaf te komen! ^Intratuin

G
Gerrit
11 mei 2022, 11:27
Hallo, Bij ons zit er soort van groenaanslag aan de binnenkant van de fles, wat kan ik hieraan doen? Alvast bedankt.
I
Intratuin
12 mei 2022, 12:41

Beste Gerrit,

Groene aanslag aan de binnenkant van je plantenterrarium is waarschijnlijk gewoon wat mosvorming, dat ontstaat nu eenmaal in een vochtige omgeving. Je kunt dit prima verwijderen met een sponsje of doekje met water. Gebruik liever geen (groene aanslag) middelen, die zijn ook slecht voor de planten in je terrarium.

^Intratuin

 

S
Sascha
22 juni 2022, 10:48
Hallo, In mijn gesloten terrarium groeien op eens ongeveer 10 paddenstoelen. Is dit de bedoeling? Moet ik ze eruit halen? Het ziet er een beetje gek uit. Alvast bedankt.
I
Intratuin
23 juni 2022, 17:08

Beste Sascha,

Het klinkt best leuk: paddestoelen in je terrarium! Paddestoelen houden van warmte en vocht, dus het is niet zo heel gek dat ze in jouw terrarium opkomen. Er hebben dan blijkbaar schimmels in de grond gezeten, die nu zijn uitgelopen tot paddestoelen. Als je ze niet leuk vind dan kun je ze eruit halen. Of gewoon lekker laten zitten. het kan geen kwaad voor je terrarium.

^Intratuin

S
Sven
6 augustus 2022, 23:55
Hey! Mijn gesloten terrarium heeft het altijd goed gedaan, af en toe een beetje water toegevoegd en staat op de eettafel (geen direct zonlicht). Helaas zien de plantjes er nu een beetje slap en zielig uit alsof ze doodgaan. Wat kan ik doen?
I
Intratuin
16 augustus 2022, 10:54

Hi Sven, wat jammer om te lezen dat jouw plantjes er nu wat minder goed uit zien. Je geeft aan dat je wel regelmatig water geeft. Heb je de aarde gecontroleerd? Wanneer de aarde een lichte kleur heeft zullen de plantjes op dit moment toch misschien meer behoefte hebben aan water. De luchtvochtigheid verhogen met een plantenspuit kan ook helpen. Hopelijk staan de plantjes er snel stralend bij. ^Intratuin

S
Sandra
20 augustus 2022, 19:11
Hallo , Ik heb net een the Green Bottle Garden Terrarium cadeau gekregen nu is mijn vraag of ik hem nog eerst water moet geven. In het kaartje wat aan de fles hangt staat dat ik het terrarium op 02-09-2022 moet sluiten met de bijgeleverde kurk .
I
Intratuin
22 augustus 2022, 16:58

Beste Sandra,

Goede vraag, dat zou eigenlijk ook op het kaartje moeten staan! In principe is het idee dat het terrarium nog tot 2 september open moet blijven om het overtollige vocht te laten verdampen, zodat je na het sluiten ervan geen natte wanden krijgt. Water geven zou dus niet nodig moeten zijn. Echter is het de afgelopen periode wel warm geweest en zal je terrarium wellicht wat sneller zijn gedroogd, dit ligt er natuurlijk ook aan of hij (veel) zon heeft gehad. Kijk vooral goed naar de plantjes en beoordeel zelf of ze water kunnen gebruiken. Mocht je eventueel teveel hebben gegeven en beslaat de vaas na het dichtdoen, dan kun je hem altijd weer even open zetten. Succes!

^Intratuin

B
Berenice van Gorkum
3 september 2022, 11:08
Hoi! Ik heb een super leuke gehad voor moederdag. Nu moet ie eigenlijk gesnoeid worden, maar ik ben echt niet handig met planten (vandaar ook in een glazen vaas met kurk) en ben bang dat ie dood gaat. Kunnen jullie m in de winkel voor mij snoeien? En wat kost dat?
I
Intratuin
5 september 2022, 10:36

Beste Berenice,

Wat fijn dat je veel plezier hebt van je terrarium! Wat betreft het snoeien: het beste kun je hierover even contact opnemen met jouw Intratuin. Vanuit de winkel kunnen ze beter aangeven wat hiervoor de opties zijn en kun je wellicht een afspraak maken. Hier kun je de contactgegevens van al onze winkels vinden.

^Intratuin

J
Jess
24 september 2022, 10:08
Ik heb een terrarium in een grote pot met deksel, inclusief peertje. Nu zijn mijn plantjes dood aan het gaan en wil ik ze vervangen. Ik weet alleen niet hoe ik de deksel eraf krijg. Hebben jullie een tip?
I
Intratuin
26 september 2022, 13:33

Beste Jess,

Draaien? Trekken? Ik ben bang dat ik geen goede tips voor je hebt, het ligt er een beetje aan wat voor soort deksel het precies is. Terrariums kunnen zich een beetje vacuum zuigen, dus het kan wat moeite kosten. De aanhouder wint!

^Intratuin

S
Sylvia
24 oktober 2022, 01:06
Hallo. Ik heb een gesloten met kurk kado gekregen ben er erg blij mee, maar nu lees ik hier snoei en schoonmaaktips maar de hals is zo smal dat je er met geen mogelijkheid in kan , achteraf dus helemaal niet zo een handig model …vind het jammer want glas heeft paar bruine plekken aan binnenzijde.
K
Kim
4 februari 2023, 12:33
Misschien dat je het glas schoon kunt maken met een baby flessenborstel? Die zijn gemaakt om door smalle openingen te gaan. Moet je alleen even kijken of die lang genoeg is. Anders een flessenborstel voor weckflessen zoeken. Die zijn langer. Voor het snoeien kun je misschien een mesje bv een breekmesje, aan een stok binden. Ik weet niet of dit werkt maar misschien kun je het proberen?
J
Janny
1 januari 2023, 11:54
Hoi, ik wil zelf een terrarium maken en wil daarom graag weten welk plantje op de foto staat hierboven, 1e foto, pot rechts, plant met roze stengel en groene blaadjes. Lijkt op een Hoya maar lees niet echt dat deze geschikt is voor in een terrarium?
I
Intratuin
2 januari 2023, 09:09

Beste Janny,

We hebben even goed moeten kijken, maar volgens ons is dit een Fittonia. De Fittonia is er in heel veel soorten en kleuren en deze zijn zeer geschikt voor een terrrarium!

^Intratuin

a
anton
13 mei 2023, 16:37
Is het de bedoeling dat je het snoei afval in de pot achterlaat? immers als dit verteerd is de cyclus compleet. echter ik kan me ook goed voorstellen dat rottend materiaal van planten die er in overvloed zijn aanleiding geeft voor de vorming van schimmels die de levende planten ook aantasten, bijvoorbaat dank voor het antwoord.
I
Intratuin
14 mei 2023, 19:46

Beste Anton,

Het is een interessante vraag die jij stelt, want van een afgesloten ecosysteem zou je inderdaad niets moeten (hoeven) onttrekken. WIj adviseren wel altijd om het snoeiafval te verwijderen, al is het maar omdat het de aanblik van je terrarium erg rommelig maakt en nadelig is het nog nooit gebleken. Het risico van nadelige gevolgen van de rotting is wèl aanwezig, dus ik zou het snoeisel uit de pot verwijderen!

^Intratuin

E
Eline
1 juli 2023, 23:38
Onze planten in het gesloten systeem gaan dood. Hoe krijg ik, bij een fles met smalle hals, de inhoud er uit en nieuwe er in?
I
Intratuin
3 juli 2023, 09:00

Hallo Eline,

Oeh, dat klinkt als een uitdaging! De oude planten eruit halen zal wel lukken, door te schudden en te spoelen. Koop een lange pincet, bijvoorbeeld een BBQ pincet, om de plantjes te kunnen pakken. Als je nieuwe planten er in wil zetten, dan ben je beperkt tot planten (stekjes) die door de hals heen passen, ook hier zal de pincet weer van pas komen om de plantjes op de juiste plek te zetten.

Succes!

S
Stefanie
26 augustus 2023, 16:34
Mijn terrarium overwoekert helemaal. Wat kan ik daaraan doen?
I
Intratuin
28 augustus 2023, 16:00

Hallo Stephanie,

Het is bij jouw terrarium tijd voor een snoeischaar! Als je planten te groot worden, dan zal je het terrarium moeten openen en het teveel aan plant kan je dan wegknippen.

^Intratuin

J
Judith
20 november 2023, 16:32
Hallo, Ik heb mijn terrarium zo'n 2 jaar. alles is helemaal overwoekerd en het ziet er niet meer uit. Ik zou hem graag leeghalen en opnieuw laten inplanten. Kan dat bij Intratuin?
I
Intratuin
24 november 2023, 15:27

Hoi Judith,

Bij Intratuin kun je terecht voor alles voor in je terrarium, maar in principe vullen we deze niet voor je. We hebben wel een blog waarin we uitleggen hoe je een terrium kunt vullen, het is niet moeilijk! Lees hier hoe je een terrarium vult.

Hopelijk lukt het je hiermee!

^Intratuin

T
Tom Brouwer
1 maart 2024, 10:03
Ik heb een mini terrarium met een kurkdop en led verlichting. Maar: hoe werkt die verlichting? Die brandt nl overdag en niet s-avonds. Ik kan dat niet instellen: er zit alleen een aan-uit knop in.
I
Intratuin
4 maart 2024, 16:21

Hi Tom,

Als de LED-verlichting in je mini-terrarium overdag brandt en 's avonds niet, lijkt het erop dat de verlichting is ontworpen om te reageren op omgevingslicht of om geprogrammeerd te zijn om op een specifieke tijd in te schakelen en uit te schakelen. Hier zijn enkele mogelijke scenario's en oplossingen:

  1. Sensor voor omgevingslicht: Sommige LED-verlichtingssystemen hebben een ingebouwde sensor die reageert op omgevingslicht. Als het omgevingslicht voldoende is, schakelt de verlichting automatisch uit en schakelt deze weer in wanneer het donkerder wordt. Dit kan de reden zijn waarom de verlichting alleen overdag brandt. Als je wilt dat de verlichting ook 's avonds brandt, kun je proberen de omgeving rondom het terrarium donkerder te maken of de verlichting handmatig aan te zetten als het donker wordt.

  2. Vaste programma-instelling: Sommige LED-verlichtingssystemen zijn vooraf geprogrammeerd om op bepaalde tijdstippen in te schakelen en uit te schakelen. Als je merkt dat de verlichting op een vast tijdstip overdag begint te branden en 's avonds uitgaat, kan dit het geval zijn. In dit geval kun je proberen de verlichting handmatig aan te zetten op het moment dat je wilt dat deze brandt.

  3. Instelbare timer: Hoewel je aangeeft dat er alleen een aan/uit-knop is, kan het zijn dat er een verborgen timerfunctie is. Sommige apparaten hebben een ingebouwde timer die je kunt activeren door de aan/uit-knop lang ingedrukt te houden of door een bepaalde combinatie van knoppen in te drukken. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het terrarium of neem contact op met de fabrikant om te zien of er een timerfunctie is en hoe je deze kunt instellen.

Als geen van deze oplossingen werkt, kan het zijn dat de LED-verlichting defect is en moet worden gerepareerd of vervangen. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de fabrikant of de winkel waar je het terrarium hebt gekocht voor verdere assistentie.

Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top